Ουκρανικά ντοκουμέντα: Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα στη Χερσώνα

Ουκρανικά ντοκουμέντα: Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα στη Χερσώνα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα: ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν έκρηξη στο φράγμα λίγο προτού καταρρεύσει, αλλά Αμερικανοί αναλυτές ακόμη δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκάλεσε την καταστροφή.

Οι δορυφόροι που διαθέτουν υπέρυθρους αισθητήρες εντόπισαν θερμότητα συμβατή με μεγάλη έκρηξη, λίγο προτού καταρρεύσει το φράγμα προκαλώντας πλημμύρες. Οι Αμερικανοί αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών υποπτεύονται ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος, χωρίς ωστόσο ακόμη να διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για τον υπεύθυνο.

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε ότι υπέκλεψε τηλεφωνική συνομιλία δύο Ρώσων στρατιωτικών που αποδεικνύει ότι η ρωσική πλευρά ανατίναξε το υδροηλεκτρικό φράγμα την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Χερσώνας.

Στο σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο, που διαρκεί ενάμισι λεπτό και ανέβηκε στο Διαδίκτυο, οι δύο άνδρες μιλούν στα ρωσικά και ο ένας από αυτούς αναφέρει ότι το φράγμα «δεν το έπληξαν οι Ουκρανοί, αλλά δικοί μας σαμποτέρ». Την εκδοχή αυτή ενισχύει ρεπορτάζ του BBC, κατά το οποίο σεισμογράφοι στην ουκρανική πόλη Μπουκοβίνα, η οποία απέχει 620 χιλιόμετρα από τη Νόβα Καχόβκα, κατέγραψαν σήμα που υποδηλώνει έκρηξη στην περιοχή του φράγματος, την ώρα που συνέβη η κατάρρευση, όπως βεβαιώνει το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο, που έκανε την ανάλυση του σχετικού σήματος.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ουκρανίας ανέβασε στο Διαδίκτυο ηχητικό με συνομιλία Ρώσων στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χθες την αποστολή τους στις πλημμυροπαθείς περιοχές, υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Η εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Νατάλια Χουμένιουκ, ανέφερε ότι το ρωσικό πυροβολικό συνέχισε τους βομβαρδισμούς, αλλά με μικρότερη ένταση, καθώς η πλημμύρα το ανάγκασε να αναδιπλωθεί σε νέες θέσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε τον ουκρανικό στρατό για «βαρβαρότητες», υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν άμαχους πλημμυροπαθείς, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί 13 νεκροί από τις πλημμύρες, εκ των οποίων οι οκτώ στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, που τελεί υπό ρωσική κατοχή και πέντε στη δυτική, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, καθώς ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ότι το Ιράν συνδράμει τη Ρωσία στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής drones.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή