Αρθρο του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα: Προς ένα καλύτερο μέλλον διαρκούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας

Αρθρο του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα: Προς ένα καλύτερο μέλλον διαρκούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζητήματα ασφάλειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πεπρωμένο του κόσμου και την επιβίωση της ανθρωπότητας. Καθώς η διεθνής ασφάλεια αντιμετωπίζει πολυσύνθετα και αλληλένδετα γεγονότα, τον Απρίλιο του 2022, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια. Η Πρωτοβουλία αυτή μας καλεί με πνεύμα αλληλεγγύης να προσαρμοστούμε στις ριζικές μεταβολές της διεθνούς πραγματικότητας, και λαμβάνοντας υπόψη το αμοιβαίο όφελος να ανταποκριθούμε στις περίπλοκες και αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας. Επιπλέον, στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των διεθνών συγκρούσεων, η βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης της ασφάλειας και η προώθηση της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και ανάπτυξης για όλο τον κόσμο.

Φέτος τον Φεβρουάριο η Κίνα δημοσίευσε το «έγγραφο γενικού σχεδιασμού για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια», το οποίο απαριθμεί είκοσι βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας με σαφή προσανατολισμό δράσεων, όπως η σταθερή στήριξη στον θεμελιώδη ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για τη διακυβέρνηση της ασφάλειας, οι προσπάθειες για περαιτέρω συντονισμό και θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η ενεργητική προαγωγή του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης φλεγόντων ζητημάτων, η αποτελεσματική αντίδραση στις παραδοσιακές και μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφάλειας και η συνεχής ενίσχυση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης της ασφάλειας και της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Αποκατάσταση σχέσεων

Φέτος τον Μάρτιο στο Πεκίνο, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν υπέγραψαν κοινή δήλωση, βάσει της οποίας η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να σεβαστούν τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, και καθόρισαν έναν οδικό χάρτη με σαφές χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση των σχέσεών τους, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις τους. Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Κίνας για την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφιλίωσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δύο χωρών με περίπλοκες σχέσεις και μακροχρόνιο ανταγωνισμό, αποτελεί αξιοσημείωτη εφαρμογή της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια, η επιτυχία της οποίας δεν ήταν τυχαία.

Η Κίνα δεν έχει κανένα συμφέρον στη Μέση Ανατολή και ανέκαθεν παρείχε στήριξη στις χώρες της περιοχής για τη διεξαγωγή διαλόγου για την ασφάλεια και την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης αρχιτεκτονικής ασφάλειας που να είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα της περιοχής και να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών. Το γεγονός ότι η Κίνα επί μακρόν τήρησε μια δίκαιη και ειλικρινή στάση τής επέτρεψε να αποτελέσει διαμεσολαβητή που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των μερών.

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια υποστηρίζει ότι χρειάζεται να χαράξουμε έναν νέο δρόμο προς την ασφάλεια, που να εστιάζει στον διάλογο και όχι στις αντιπαραθέσεις, στις εταιρικές σχέσεις και όχι στις συμμαχίες, και στο αμοιβαίο όφελος και όχι στα μηδενικά αθροίσματα. Το ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έδωσαν τα χέρια αποδεικνύει πλήρως πως, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκα είναι τα ζητήματα και πόσο μεγάλες οι προκλήσεις, εφόσον διεξάγουμε ισότιμο διάλογο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, σίγουρα θα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Η Κίνα παρουσίασε έγγραφο για την πρωτοβουλία ασφάλειας, το οποίο απαριθμεί είκοσι βασικές κατευθύνσεις συνεργα- σίας με σαφή προσανα- τολισμό δράσεων.

Η Ευρώπη έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων και της αστάθειας, και αντιλαμβάνεται τη σημασία οικοδόμησης μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στην ανασφάλεια των άλλων. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια αφορά μια κοινή, ολοκληρωμένη, συνεργατική και βιώσιμη έννοια για την ασφάλεια, που έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, η οποία αναγνωρίζει την ειρήνη ως το σημαντικότερο αγαθό και πηγάζει από την ανεξάρτητη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και συμπεριφορά της Κίνας.

Προσφάτως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε μέσω τηλεφώνου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της Κίνας για την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση, και καταδεικνύει για άλλη μία φορά τη συνεπή στάση της χώρας μας στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου.

Πριν από λίγο καιρό, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι, επισκέφθηκε την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Ρωσία, πραγματοποιώντας εκτενείς επαφές και ανταλλάσσοντας απόψεις με τα διάφορα μέρη με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του εξήγησε τις θέσεις και τις προτάσεις της Κίνας, και άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των μερών με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση. Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα, διαδραματίζοντας έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.

Τα συμφέροντα όλων

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των λαών του κόσμου και υπερασπίζεται την ειρήνη για όλους, με την εφαρμογή της να απαιτεί την αλληλεγγύη και τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας. Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κράτη στην πορεία που υποδεικνύει η Πρωτοβουλία, ώστε μαζί να ενώσουν τα χέρια και να συνεργαστούν με ενότητα, βαδίζοντας μαζί προς ένα καλύτερο μέλλον διαρκούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας.

* Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT