Πέθανε ο διαβόητος «Unabomber» που έστελνε βόμβες με το ταχυδρομείο

Πέθανε ο διαβόητος «Unabomber» που έστελνε βόμβες με το ταχυδρομείο

Από το 1978 έως το 1995, ο πτυχιούχος μαθηματικός του Χάρβαρντ έστειλε 16 βόμβες, κρυμμένες σε ταχυδρομημένα δέματα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τεντ Κατσίνσκι, ο διαβόητος «Unabomber», οι επιθέσεις του οποίου με παγιδευμένα δέματα τρομοκρατούσαν για χρόνια την Αμερική, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στα 81 του χρόνια, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών.

Από το 1978 έως το 1995, ο πτυχιούχος μαθηματικός του Χάρβαρντ έστειλε 16 βόμβες, κρυμμένες σε ταχυδρομημένα δέματα, σε πρόσωπα και επιχειρήσεις, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 23. Επειτα από έρευνες πολλών ετών, συνελήφθη το 1996 και καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1998.

Σύμφωνα με τους New York Times, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο κελί του, και η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο Τεντ Κατσίνσκι κρατείτο στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Φλόρενς του Κολοράντο, όπου είχε εκτίσει ποινή και ο βαρόνος των ναρκωτικών Ελ Τσάπο.

Μαθηματικός που εξελίχθηκε σε ερημίτη, ο Θίοντορ Κατσίνσκι, είχε κηρύξει τον «πόλεμο» στην πρόοδο και την τεχνολογία, κατασκευάζοντας τις βόμβες του σε μία καλύβα χωρίς νερό και ηλεκτρικό στα βουνά της Μοντάνα.

Οι πρώτοι του στόχοι ήταν πανεπιστημιακοί και αεροπορικές εταιρείες, από όπου και προέκυψε το προσωνύμιο «Unabomber» (University and Airline Bomber).

Το 1995, αφού υποστήριξε ότι θα σταματήσει να στέλνει ταχυδρομικά βόμβες, εξασφάλισε την δημοσίευση στους New York Times και την Washington Post ενός μεγάλου μανιφέστου στο οποίο εξέφραζε το μίσος του για την τεχνολογία και τον σύγχρονο κόσμο.

Διαβάζοντάς το, ένας κάτοικος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Κατσίνσκι, ανακάλυψε ομοιότητες με παλιά κείμενα του αδελφού του Θίοντορ, που είχε αποκοπεί από χρόνια από την οικογένειά του. Ειδοποίησε το FBI και ακολούθησε, τον Απρίλιο 1996, η σύλληψή του.

Η διάγνωση παρανοϊκής σχιζοφρένειας δεν εμπόδισε τη δίκη του και την καταδίκη του, το 1998, σε ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή