Γερμανία: Κίνδυνος να εκλέξει το ακροδεξιό AfD τον περιφερειάρχη της Θουριγγίας

Γερμανία: Κίνδυνος να εκλέξει το ακροδεξιό AfD τον περιφερειάρχη της Θουριγγίας

Ο υποψήφιος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε 46,7% στον α΄γύρο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές της περιφέρειας Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, ο Ρόμπερτ Ζέσελμαν, έλαβε την Κυριακή 46,7% των ψήφων και προηγείται κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τον Γιούργκεν Κέπερ.

Οι δύο υποψήφιοι πέρασαν στον β΄ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου, όταν θα κριθεί εάν η Γερμανία θα εκλέξει τον πρώτο στην ιστορία της περιφερειάρχη της ακροδεξιάς.

Ο κ. Ζέσελμαν είναι ήδη μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου της Θουριγγίας για την AfD. Το 2018 είχε καταταγεί τρίτος στην προσπάθειά του να εκλεγεί περιφερειάρχης στο Ζόνενμπεργκ.

Η οργάνωση της AfD στην Θουριγγία, με επικεφαλής τον Μπγιερν Χέκε, παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος ως «ξεκάθαρα δεξιά εξτρεμιστική».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, ο Μπόντο Ράμελο (Αριστερά), εξέφρασε την απογοήτευσή του και έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα, αν η πόλωση που διαπιστώνεται σημαίνει για κάποιους ψηφοφόρους ότι δεν τους αφορά πλέον η διαδικασία».

Ενόψει β΄ γύρου, ο κ. Ράμελο ζήτησε «να συσπειρωθούν και να πάρουν τον λόγο» οι δημοκράτες, καθώς και οι μεγάλες διεθνείς εξαγωγικές εταιρίες της περιοχής, τις οποίες ο υποψήφιος της ΑfD χαρακτήρισε προεκλογικά «ανεπιθύμητες». Η περιφέρεια Ζόνενμπεργκ «είναι μια από τις οικονομικά ισχυρότερες της Θουριγγίας και θα αποτελούσε πρόβλημα εάν έδινε το μήνυμα ότι οι διεθνείς εταιρίες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες», τόνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή