Βρετανία: Διχάζει η παραίτηση Τζόνσον

Βρετανία: Διχάζει η παραίτηση Τζόνσον

Νέα κρίση φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας ύστερα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το βουλευτικό αξίωμα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κρίση φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας ύστερα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το βουλευτικό αξίωμα. Πιεζόμενος από την έρευνα του Partygate, η οποία εξέθεσε μια σειρά από παραβάσεις που ο ίδιος και ορισμένοι συνεργάτες του διέπραξαν κατά την περίοδο του lockdown, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής την απόσυρσή του από την κοινοβουλευτική δράση. Η διακομματική επιτροπή που ανέλαβε να τον ανακρίνει θεώρησε πως ο ίδιος είχε δηλώσει ψευδώς αρχικά πως δεν συνέβη καμία συνάθροιση στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ύστερα, κατόπιν πίεσης, πως δεν γνώριζε ότι οι «ολιγάριθμες συγκεντρώσεις» παραβίαζαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Δεν είπα ψέματα»

«Δεν είπα ψέματα και πιστεύω ότι κατά βάθος η επιτροπή το γνωρίζει», είπε στη δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το Κοινοβούλιο –τουλάχιστον προσώρας–, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι μπερδεμένος και συγκλονισμένος που αναγκάζομαι να αποχωρήσω από μια επιτροπή που μου φέρεται με τέτοια προκατάληψη», συμπλήρωσε.

Παύει να είναι βουλευτής – Κόντρα με τον Ρίσι Σούνακ, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ρουσφέτια στον προκάτοχό του.

Παράλληλα με την παραίτησή του ο Τζόνσον ενεπλάκη σε έναν «λεκτικό πόλεμο» με τον διάδοχό του και νυν πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, βαθαίνοντας κι άλλο το ρήγμα στο εσωτερικό των Τόρις.

Ο Σούνακ, στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την αποχώρηση, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Τζόνσον του είχε ζητήσει να «παραβλέψει» τους κανόνες και να παρέμβει στη διαδικασία απονομής τίτλων ευγενείας, πριμοδοτώντας κάποιους υποψηφίους που ήταν προσωπικές επιλογές του Τζόνσον χωρίς να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την αποκάλυψη ότι πριν από την παραίτηση είχε προηγηθεί την Παρασκευή απόρριψη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων οκτώ εκ των ονομάτων που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός για απονομή τιμητικών τίτλων, ο Σούνακ δήλωσε:

«Αναφορικά με τους τίτλους τιμής και τον Μπόρις Τζόνσον, ο Τζόνσον μου ζήτησε να κάνω κάτι που δεν ήμουν διατεθειμένος να κάνω, διότι δεν θεώρησα πως ήταν σωστό. Αυτό ήταν είτε να αγνοήσω την επιτροπή διορισμών της Βουλής των Λόρδων ή να δώσω υποσχέσεις για κάποιους ανθρώπους. Δεν ήμουν διατεθειμένος να το κάνω αυτό. Οπως είπα, δεν θεώρησα πως ήταν σωστό. Και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, λυπάμαι».

Σε οργισμένη δήλωσή του ύστερα από λίγο, ο Τζόνσον ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «λέει ανοησίες» και πως κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. «Δεν είχα καμία ανάγκη να χειραγωγήσω τη Βουλή των Λόρδων. Μπορούσα απλώς να τους ζητήσω μια τροποποίηση στους κανονισμούς, ένα απλό θέμα γραφειοκρατίας», σχολίασε.

Βρετανία: Διχάζει η παραίτηση Τζόνσον-1
Η ανάκριση της Νίκολα Στέρτζον έγινε στο πλαίσιο έρευνας για τις χρηματοδοτήσεις του SNP στην εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, τις οποίες κατηγορείται πως δαπάνησε για «μη πολιτικούς σκοπούς». [EPA / Robert Perry]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT