Επιχείρηση «Doppelgaenger»: H Γαλλία υποστηρίζει ότι «ξεσκέπασε» μεγάλο ρωσικό δίκτυο fake news

Επιχείρηση «Doppelgaenger»: H Γαλλία υποστηρίζει ότι «ξεσκέπασε» μεγάλο ρωσικό δίκτυο fake news

Τουλάχιστον τέσσερις γαλλικές ημερήσιες εφημερίδες -Le Parisien, Le Figaro, Le Monde και 20 Minutes- ήταν θύματα της εκστρατείας.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη εκστρατεία ψηφιακής παραπληροφόρησης, με δράση από τον Σεπτέμβριο, στην οποία εμπλέκονται «οντότητες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, εντόπισαν οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας, δημιουργήθηκαν ψεύτικες ιστοσελίδες που έμοιαζαν με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα: 20 Minutes, Le Monde, Le Parisien και Le Figaro. Επίσης δημιουργήθηκαν ψεύτικες κυβερνητικές ιστοσελίδες, καθώς και ψεύτικοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα. Η καμπάνια πιστεύεται πως περιλαμβάνει τεχνικές με διαφορετικά ονόματα τομέα (domain names) – για παράδειγμα .ltd αντί για .fr. 

Αυτή η αποκαλούμενη επιχείρηση «Doppelgaenger» εντοπίστηκε το 2022 από τον οργανισμό EU Disinfolab και τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, με αποτέλεσμα να ληφθούν προληπτικά τεχνικά μέτρα. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, απέτρεψε σήμερα και μια απόπειρα παραβίασης του ιστοτόπου του, σύμφωνα με την υπουργό.

«Η Γαλλία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες, που είναι ανάξιες για ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. «Οι γαλλικές αρχές συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους για να κερδίσουν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία», πρόσθεσε.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Γαλλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατ’ ισχυρισμόν ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης σε περιοχές της γαλλόφωνης Αφρικής, ιδιαίτερα σε αυτές όπου δραστηριοποιείται η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ελβετικές αρχές ανέφεραν πως κυβερνητικοί ιστότοποι έγιναν στόχος μιας επίθεσης DDoS (distributed denial of service), ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που διεξάγεται με την εσκεμμένη υπερφόρτωση του δικτύου με τεράστιο όγκο συνδέσεων, η οποία προκαλεί διακοπή ή κατάρρευση του server. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν φιλορώσοι χάκερ.

Στις 9 Μαΐου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το FBI κατάφερε να εξουδετερώσει τον ιό Snake, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων από εκατοντάδες χρήστες υπολογιστών που εργάζονταν για κυβερνήσεις χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και από δημοσιογράφους και από προσωπικό πρεσβειών, από το 2003.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή