WSJ: H CIA είχε προειδοποιήσει τους Ουκρανούς να μην επιτεθούν στον Nord Stream

WSJ: H CIA είχε προειδοποιήσει τους Ουκρανούς να μην επιτεθούν στον Nord Stream

Τον Σεπτέμβριο, από ανεξήγητες μέχρι στιγμής εκρήξεις προκλήθηκε ρήξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, περνώντας από τη Βαλτική Θάλασσα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η CIA φέρεται να προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση να μην επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το περασμένο καλοκαίρι.

H ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για ένα υποτιθέμενο ουκρανικό σχέδιο, τον Ιούνιο του 2022, για την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS. Το ρεπορτάζ που έγινε με τη βοήθεια γερμανικών μέσων ενημέρωσης, δεν ανέφερε τις πηγές του.

Αξιωματούχοι των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν στη CIA ότι μια ουκρανική ομάδα σαμποτάζ επεδίωκε να νοικιάσει ένα γιοτ στις ακτές της Βαλτικής και να χρησιμοποιήσει μια ομάδα δυτών για να τοποθετήσει εκρηκτικά κατά μήκος των τεσσάρων σωλήνων των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Παρότι, η CIA έλαβε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση, είχε αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ουκρανία είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με τη σειρά της το Κίεβο να μην επιτεθεί στον αγωγό.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αν και έχουν περάσει μήνες έκτοτε, και παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία), ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω επιχείρηση δολιοφθοράς.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «δολιοφθορά» την επίθεση στους αγωγούς. Η Μόσχα κατηγορεί τους ερευνητές ότι κωλυσιεργούν και προσπαθούν να αποκρύψουν τους υπεύθυνους. Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή