WP: Τρεις επισημάνσεις για τη φερόμενη κατασκοπευτική βάση της Κίνας στην Κούβα

WP: Τρεις επισημάνσεις για τη φερόμενη κατασκοπευτική βάση της Κίνας στην Κούβα

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς νέο κύκλο προεδρικών εκλογών, ο Μπάιντεν θα δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους πως είναι σκληρός απέναντι στην Κίνα.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φερόμενη ως μυστική συμφωνία για τη δημιουργία από την Κίνα μιας μονάδας κατασκοπείας στην Κούβα απασχολεί εδώ και μέρες τους Αμερικανούς αναλυτές, δεδομένου ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τα πλοία και τις επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η κλίμακα 

Η ύπαρξη μιας βάσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας 90 μίλια από τη Φλόριντα είναι βέβαιο ότι φέρνει στη μνήμη την κρίση των πυραύλων του 1962 – όταν σοβιετικοί πύραυλοι εντοπίστηκαν στην Κούβα, πυροδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά αυτό που είναι αναμφισβήτητα πιο εντυπωσιακό είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η βάση εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια ανταγωνισμού της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι «μία από τις δεκάδες βάσεις που έχει δημιουργήσει ή επιδιώκει να δημιουργήσει το Πεκίνο», ανέφερε η Ελεν Νακασίμα, ρεπόρτερ της Washington Post. «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώθηκε από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το εκτεταμένο πρόγραμμα της Κίνας. Σειρά από τοποθεσίες, οι οποίες εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τον Ινδο-Ειρηνικό, βρίσκονταν υπό εξέταση».

Η Post ανέφερε επίσης τότε ότι «οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ εντόπισαν νέα δομή στα τέλη του περασμένου έτους σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αφότου το Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι σταμάτησε το έργο λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ».

Τεστ για τη θεωρία του Μπάιντεν περί επαναπροσέγγισης

Η ύπαρξη της βάσης μπορεί να μην σταματήσει την προσπάθεια του Μπάιντεν για διπλωματική «επανεκκίνηση» των σχέσεων με το Πεκίνο. Άλλωστε, ήταν ένα γνωστό θέμα όταν ξεκίνησαν πρόσφατα οι νέες επαφές της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Ωστόσο η δημοσιοποίηση της ύπαρξης της θα μπορούσε. Την τελευταία φορά οι προσπάθειες, για κάποιου είδους προσέγγιση, απέτυχαν όταν οι ΗΠΑ εντόπισαν -και τελικά κατέρριψαν- ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πετούσε πάνω από στρατιωτικές τοποθεσίες στις αρχές του 2023.

Η αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης προκάλεσε την ακύρωση του προγραμματισμένου πρώτου ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα. 

Η Κίνα ενώνει, δεν χωρίζει

Η ιδέα ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Αμερικής επικρατεί και στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα της πολιτικής σκηνής. Οι διακομματικές ανησυχίες, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Κογκρέσο, καθιστούν την Κίνα αναμφισβήτητα το πιο σοβαρό ζήτημα πολιτικής στο οποίο συμφωνούν τόσα πολλά μέλη και των δύο κομμάτων. Οι Γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ των Δημοκρατικών και Μάρκο Ρούμπιο των Ρεπουμπλικάνων, τα δύο κορυφαία μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών, δήλωσαν από κοινού «βαθιά ενοχλημένοι» από την είδηση και πίεσαν τον Τζο Μπάιντεν να απαντήσει για το δημοσίευμα. 

Και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς έναν κύκλο προεδρικών εκλογών, ο Μπάιντεν θα δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση για να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι σκληρός απέναντι στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή