Ισραήλ: Ρεκόρ στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων το 2022 – Το 25% αυτών σε αραβικές χώρες

Ισραήλ: Ρεκόρ στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων το 2022 – Το 25% αυτών σε αραβικές χώρες

Drones αντιστοιχούσαν στο 25% των εξαγωγών και «πύραυλοι, ρουκέτες και συστήματα αεράμυνας» στο 19%.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές εξαγωγές οπλικών συστημάτων έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022 και σχεδόν το 25% των εξαγωγών αυτών ήταν προς αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ.

Το υπουργείο τόνισε, πιο συγκεκριμένα, ότι οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ το 2021 οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες είχαν φτάσει τα 853 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 789 εκατομμύρια ευρώ).

Από το 2020, το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Οι συμφωνίες αυτές έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους.

«Η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τη ζήτηση για ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, και εργαζόμαστε διαρκώς για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία εννέα χρόνια, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Το περυσινό έτος, τα drones αντιπροσώπευαν το 25% των εξαγωγών και «πύραυλοι, ρουκέτες και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» το 19%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT