Στόλτενμπεργκ: Δεν επιθυμεί να παραταθεί η θητεία του στο ΝΑΤΟ, αλλά θα σεβαστεί κάθε σχετική απόφαση των Συμμάχων

Στόλτενμπεργκ: Δεν επιθυμεί να παραταθεί η θητεία του στο ΝΑΤΟ, αλλά θα σεβαστεί κάθε σχετική απόφαση των Συμμάχων

«Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει αυτή η Συμμαχία, με εξαίρεση μία: αυτή που αφορά το μέλλον μου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου, εάν δεν παραταθεί εκ νέου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να παραταθεί η θητεία του στο τιμόνι της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μέλλον του θα καθοριστεί από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που διορίστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2014 για μια περίοδο 4 ετών, έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες και η παραμονή του στο αξίωμα αυτό παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.

Οι Σύμμαχοι αναζητούν διάδοχο αλλά προς το παρόν δυσκολεύονται να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, και μια νέα παράταση της παραμονής του Νορβηγού Στόλτενμπεργκ παραμένει στο τραπέζι ως «επιλογή», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες.

«Δεν σκοπεύω να ζητήσω παράταση», διευκρίνισε ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για πιθανούς διαδόχους. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να καθοριστεί από τους 31 συμμάχους», δήλωσε. «Είμαι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει αυτή η Συμμαχία με εξαίρεση μία, αυτή που αφορά το μέλλον μου».

Ως πιθανοί διάδοχοι του Στόλτενμπεργκ έχουν παρουσιαστεί: η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η Φρέντερικσεν δήλωσε σήμερα ότι η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα είναι μια «πραγματικά καλή λύση». «Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου και σκοπεύω να την κρατήσω. Άρα όχι, δεν βρίσκομαι καθ’ οδόν προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε η Φρέντερικσεν στο δανέζικο δίκτυο DR.

Η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ καλύπτεται από Ευρωπαίο.

Ο προκάτοχος του Στόλτενμπεργκ, ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράζμουσεν, είχε προταθεί για τη θέση τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο που επιβεβαίωσε τον διορισμό του.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου αναμένεται να είναι καθοριστική καθώς υπάρχει η βούληση να διορισθεί ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με τη διαδικασία διορισμού των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT