Αφαιρέθηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πέτρα νεφρού, έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ

Αφαιρέθηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πέτρα νεφρού, έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ

Η πέτρα είχε μήκος 13,3 εκατοστά και βάρος 801 γραμμάρια

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, πέτρα νεφρού αφαιρέθηκε από ασθενή στη Σρι Λάνκα. Η πέτρα, με μήκος 13,3 εκατοστά και βάρος 801 γραμμάρια ήτοι έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ, το μήκος μιας μπανάνας και ζυγίζει όσο τέσσερα χάμστερ.

Οι εκπρόσωποι των Γκίνες επιβεβαίωσαν ότι και τα δύο αυτά ρεκόρ -το ένα στην Ινδία και το άλλο στο Πακιστάν- καταρρίφθηκαν από το εύρημα που αφαιρέθηκε από τους γιατρούς του Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Κολόμπο.

Τα προηγούμενα ρεκόρ ήταν 13 εκατοστά μήκος και 620 βάρος, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες. Οι πέτρες νεφρών είναι στέρεες μάζες που σχηματίζονται στα νεφρά από άλατα των ούρων. Εμφανίζονται αρκετά συχνά, επηρεάζοντας περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής της.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic η κατανάλωση 1,8 έως 2,8 λίτρων νερού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τις μικρές πέτρες -μικρότερες από 3 χιλιοστά σε διάμετρο- να αποβληθούν φυσικά από τον οργανισμό. Ωστόσο, η διαδικασία είναι εξαιρετικά επώδυνη. Οι μεγαλύτερες σε διάμετρο πέτρες απαιτούν συνήθως θεραπεία για την αφαίρεσή τους.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή