Ελίζαμπεθ Χολμς: Αδυνατεί να πληρώσει αποζημίωση 250 δολαρίων τον μήνα

Ελίζαμπεθ Χολμς: Αδυνατεί να πληρώσει αποζημίωση 250 δολαρίων τον μήνα

Η Χολμς ισχυριζόταν ότι η Theranos είχε αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία που μπορούσε να πραγματοποιήσει σειρά από ιατρικές εξετάσεις εύκολα και φθηνά, μόνο με μία σταγόνα αίματος.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικηγόροι της Ελίζαμπεθ Χολμς, του μέχρι πρότινος «αστεριού» της Silicon Valley, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει 250 δολάρια κάθε μήνα στους εξαπατημένους ασθενείς και επενδυτές της Theranos.

Τον περασμένο μήνα, ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια διέταξε τη Χολμς να καταβάλει 452 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε επενδυτές που παραπλανήθηκαν από την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούμπερτ Μέρντοχ.

Εναλλακτικά, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν από τη Χολμς να καταβάλλει 250 δολάρια τον μήνα ή τουλάχιστον το 10% των κερδών της κάθε μήνα μετά την αποφυλάκισή της. Οι δικηγόροι της εξέφρασαν αντιρρήσεις και δήλωσαν ότι το δικαστήριο γνωρίζει πως η Χολμς έχει «περιορισμένους οικονομικούς πόρους».

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ισχυριζόταν πως η Theranos είχε αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία που μπορούσε να κάνει σειρά ιατρικών εξετάσεων εύκολα και φθηνά, μόνο με μία σταγόνα αίματος. Ομως η τεχνολογία της αποδείχθηκε ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να δικαστεί για απάτη εις βάρος των ασθενών και των επενδυτών της εταιρείας. 

Η πτώση της Theranos θεωρήθηκε ψόγος προς την κουλτούρα της Σίλικον Βάλεϊ να μην αντιτίθεται «στα αλλεπάλληλα ψέματα ως μέσο επίτευξης στόχων».

Η Χολμς είχε έναν μοναδικό τρόπο να τραβάει την προσοχή του κοινού. Η επιτυχημένη γυναίκα -στον ανδροκρατούμενο κόσμο της Σίλικον Βάλεϊ- φορούσε μαύρα ζιβάγκο που παραπέμπουν Στιβ Τζομπς, ιδρυτή της Apple, και χαμήλωνε τη φωνή της ώστε να δείχνει πιο σοβαρή.

Η Theranos παρουσιάστηκε με επιτυχία σε ένα δίκτυο δημόσιων προσώπων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Ρούπερτ Μέρντοχ, της οικογένειας της πρώην υπουργού Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντεβός, και του ιδιοκτήτη των Patriots, Ρόμπερτ Κραφτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επαινέσει τη Theranos χαρακτηρίζοντάς τη «έμπνευση», όταν επισκέφθηκε το εργαστήριό της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, το 2015.

Mε πληροφορίες από NYT, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή