Ο λόγος που ένας 86χρονος επέστρεψε το «1984» του Οργουελ σε βιβλιοθήκη έπειτα από 65 χρόνια

Ο λόγος που ένας 86χρονος επέστρεψε το «1984» του Οργουελ σε βιβλιοθήκη έπειτα από 65 χρόνια

«Λυπάμαι που άργησα τόσο πολύ. Σε ηλικία 86 ετών, ήθελα επιτέλους να καθαρίσω τη συνείδησή μου», ανέφερε. Το εμβληματικό μυθιστόρημα διερευνά τα θέματα του ολοκληρωτισμού και της αλήθειας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα αντίτυπο του δυστοπικού μυθιστορήματος του Τζορτζ Οργουελ, «1984», επεστράφη σε βιβλιοθήκη στην πολιτεία Ορεγκον έπειτα από 65 χρόνια.

Σε σημείωμα που επισύναψε στο βιβλίο, ο 86χρονος άνδρας ανέφερε ότι έπρεπε να επιστραφεί στη βιβλιοθήκη της κομητείας Multnomah, στο Πόρτλαντ, λόγω της σημασίας που έχει σήμερα.

«Αφού το ξαναδιάβασα, συνειδητοποίησα ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτό το βιβλίο πρέπει να είναι διαθέσιμο», αναφέρει το σημείωμα.

«Είχα σκοπό να επιστρέψω το βιβλίο το 1958, όταν θα αποφοιτούσα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, αλλά για κάποιον λόγο δεν πρόλαβα ποτέ να το κάνω», έγραψε στο σημείωμα. «Λυπάμαι που άργησα τόσο πολύ. Σε ηλικία 86 ετών, ήθελα επιτέλους να καθαρίσω τη συνείδησή μου», ανέφερε.

Ο άνδρας δήλωσε ότι, όταν ξαναδιάβασε το βιβλίο, του γεννήθηκε η επιθυμία να το επιστρέψει.

«Ολα είναι τόσο επίκαιρα σήμερα όσο και πριν από 65 χρόνια», πρόσθεσε, ξεχωρίζοντας, συγκεκριμένα, ένα απόσπασμα από τη σελίδα 207. «Απλώς προσθέστε τις λέξεις Διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και βρίσκεστε στο 2023», είπε.

Το μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1949, διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου η κριτική σκέψη καταστέλλεται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Ο σοσιαλιστής Οργουελ εκφράζει τους φόβους του ότι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, στον οποίο πιστεύει, μπορεί να υποκατασταθεί από τον αυταρχικό σταλινισμό.

Οι πωλήσεις του «1984» αυξήθηκαν δραματικά μετά την ορκωμοσία του Τραμπ το 2017, όταν ο τότε υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου μίλησε (λανθασμένα) για το «μεγαλύτερο κοινό που παρακολούθησε ποτέ μια προεδρική ορκωμοσία».

Η Κέλιαν Κόνγουει, σύμβουλος του Τραμπ, υπερασπίστηκε αργότερα αυτή τη δήλωση στην εκπομπή «Meet the Press», εκστομίζοντας τη διαβόητη φράση «εναλλακτικά γεγονότα». Δεκάδες ρεπορτάζ συνέκριναν την γκάφα της με τη «νέα ομιλία» και τη «διπλή σκέψη» του Οργουελ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT