Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτισμό

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτισμό

Το 1943, με τη δημοσίευση «Autistic Disturbances of Affective Contact», ο Λέο Κάνερ έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μελέτη του αυτισμού.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ντόναλντ Τρίπλετ, ο οποίος θεωρείται η πρώτη διαγνωσμένη περίπτωση παιδιού με αυτισμό. 

Η δημοσίευση, η οποία έθεσε για πρώτη φορά επιστημονικά τον όρο «αυτισμός», ανέφερε τον Ντόναλντ Τρίπλετ ως «Περίπτωση 1» μεταξύ των 11 παιδιών που παρατηρούσε ο ψυχίατρος Λέο Κάνερ. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο Κάνερ έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μελέτη του αυτισμού.

Ο Δρ Κάνερ σκιαγράφησε μια διαταραχή που περιλάμβανε εμμονικές επαναλαμβανόμενες συνήθειες, «εξαιρετική μνήμη» και αδυναμία κοινωνικοποίησης με άλλους ανθρώπους.

Καθώς μεγάλωνε, ο Τρίπλετ δεν έπαψε να έχει εμμονές, να μιλάει μηχανικά και να δυσκολεύεται σε μια συζήτηση. Ωστόσο, για ένα παιδί που στα τέσσερα χρόνια του ήταν σε ίδρυμα, η ζωή του εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά. 

Αποφοίτησε όχι μόνο από το λύκειο, αλλά και από το κολέγιο Millsaps, το 1958, όπου σπούδασε Γαλλικά και Μαθηματικά και υπήρξε μέλος της αδελφότητας Lambda Chi Alpha. Κατόπιν εργάστηκε ως λογιστής στην τοπική τράπεζα, την Bank of Forest, όπου συνιδρυτής ήταν ο παππούς του. Με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα στο Τζάκσον του Μισισίπι, κατάφερε μάλιστα να ταξιδέψει μόνος του σε όλο τον κόσμο.

Το 2010, άρθρο του The Atlantic αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του – αργότερα έγινε βιβλίο με τίτλο «In a Different Key: Η ιστορία του αυτισμού» και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Πούλιτζερ 2017.

Οπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι, η κοινωνική θέση της οικογένειάς του ήταν καθοριστική ώστε ο Τρίπλετ να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή. Επίσης τόνισαν και τον ρόλο που έπαιξε η γενέτειρά του: Η κοινότητα του Φόρεστ «πήρε μια μάλλον ασυνείδητη, αλλά σαφή απόφαση για το πώς θα συμπεριφερόταν σε αυτό το παράξενο αγόρι, και μετέπειτα άντρα, που ζούσε ανάμεσά τους. Εν ολίγοις, αποφάσισαν να τον αποδεχτούν», έγραψαν.

Με πληροφορίες από BBC, ΝYT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή