Διάσκεψη δωρητών για το Σουδάν στη Γενεύη

Διάσκεψη δωρητών για το Σουδάν στη Γενεύη

Δωρητές από ολόκληρο τον κόσμο δεσμεύτηκαν να δώσουν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν το Σουδάν.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρητές από ολόκληρο τον κόσμο δεσμεύτηκαν σήμερα να δώσουν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν το Σουδάν.

«Η κρίση αυτή θα χρειαστεί διαρκή οικονομική υποστήριξη και ελπίζω ότι θα μπορούμε όλοι να κρατήσουμε το Σουδάν στη κορυφή των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, στο τέλος της διάσκεψης δωρητών στη Γενεύη.

Παρότι ο Γκρίφιθς υπογράμμισε τη γενναιοδωρία των δωρητών, το ποσό αυτό δεν αντιπροσωπεύει παρά το μισό του συνόλου που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι χρειάζονται φέτος για να βοηθήσουν τον πληθυσμό που ήδη μαστίζεται από σοβαρή κρίση την οποία οι σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο.

Από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται συνολικά ο ΟΗΕ, μόνο το 17% του ποσού αυτού έχει καλυφθεί έως τώρα, τη στιγμή που 25 εκατομμύρια Σουδανοί εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Η Γερμανία – που συνδιοργάνωσε τη διάσκεψη μαζί με την ΕΕ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία – δεσμεύτηκε να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Το Κατάρ υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολάρια. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει 190 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να δώσουν 171 εκατομμύρια δολάρια. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χορηγεί επιπλέον 22 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, επέμεινε ότι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβληθεί γρήγορα.

Μέσα σε δύο μήνες σύγκρουσης περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Acled, και πάνω από 2,5 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άλλες περιοχές του Σουδάν ή άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT