ΗΠΑ-Κίνα: Μπλίνκεν και Σι έριξαν τους τόνους

ΗΠΑ-Κίνα: Μπλίνκεν και Σι έριξαν τους τόνους

ΗΠΑ και Κίνα πασχίζουν να μη γίνει η αντιπαλότητά τους ανοιχτή σύγκρουση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, αλλά με μια σαφή πολιτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έληξε η διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο: παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση των διμερών τους σχέσεων, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διαβεβαίωσαν τη διεθνή κοινότητα και τις αγορές ότι θα διαχειριστούν με υπευθυνότητα την αντιπαλότητά τους, ώστε να μην εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

Κλείνοντας την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε χθες συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε τον υψηλό φιλοξενούμενό του στην καρδιά του Πεκίνου, στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού που βρίσκεται στην πλατεία Τιενανμέν και στην οποία γίνονται παραδοσιακά δεκτοί μόνο αρχηγοί κρατών.

«Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ζητήματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι, χωρίς να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις. Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να διαχειριστεί «υπεύθυνα» τις σχέσεις της με την Κίνα, για να προσθέσει: «Αυτό είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και όλου του κόσμου».

Με Τσιν και Ουάνγκ

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πιο αναλυτικές διαβουλεύσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ (η συνάντησή τους κράτησε επτάμισι ώρες) και τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κ.Κ. Κίνας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ουάνγκ Γι. Το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχωρήσεων από την πλευρά του στο θέμα της Ταϊβάν, το πιο επικίνδυνο σημείο τριβής μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού από πλευράς Πεκίνου στο θέμα της Ταϊβάν, διαμηνύει η κινεζική ηγεσία.

«Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μεταξύ της συνεργασίας και της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ουάνγκ. Αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, τόνισε ότι «η διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας» και προειδοποίησε ότι «σε αυτό το ζήτημα η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό, ούτε καμία υποχώρηση».

Η επίσκεψη Μπλίνκεν δεν απέφερε αυτό που ήλπιζαν σε πολλές πρωτεύουσες ανά τον κόσμο, την αποκατάσταση τακτικής επικοινωνίας ανάμε-σα στη στρατιωτική ηγεσία των δύο χωρών προς μείωση των πιθανοτήτων μιας σύγκρουσης από ατύχημα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ, που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ένας παράγοντας που εμποδίζει παρόμοιες επικοινωνίες είναι οι μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Λι Σανγκφού, συμπεριελήφθη στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων το 2018, ύστερα από την απόφαση της Κίνας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν ότι την αποστολή Μπλίνκεν θα ακολουθήσουν επισκέψεις άλλων ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, σε πρώτη φάση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντα. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής του Σι Τζινπίνγκ με τον Τζο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες είχαν μια προκαταρκτική συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G7.

Γερμανικές ισορροπίες

Την ιδιαίτερη σημασία της σχέσης ΗΠΑ – Κίνας για τον σύγχρονο κόσμο τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η χώρα του οποίου επιδιώκει να κρατήσει τις δύσκολες ισορροπίες στις σχέσεις της με τον ισχυρότερο γεωπολιτικό της σύμμαχο και τον μεγαλύτερο οικονομικό της εταίρο. Ο Γερμανός πρόεδρος υποδέχτηκε χθες στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο επικεφαλής αντιπροσωπείας υπουργών ενόψει των προγραμματισμένων για σήμερα διακυβερνητικών διαβουλεύσεων με τη γερμανική πλευρά. Στις δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων, ο Σταϊνμάγερ κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει το παγκόσμιο πολιτικό βάρος της ώστε να επηρεάσει τη Ρωσία να εργαστεί για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, τάχθηκε εναντίον προτάσεων να τεθούν υπό καθεστώς επίβλεψης όλες οι εξαγωγές προς την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει σήμερα προτάσεις για μεγαλύτερη «οικονομική ασφάλεια» στις συναλλαγές με την Κίνα, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα και την υψηλή τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT