Βρετανία: Διχάζει τους Συντηρητικούς ο Τζόνσον

Βρετανία: Διχάζει τους Συντηρητικούς ο Τζόνσον

Βουλευτές των Τόρις διαφωνούν με το πόρισμα-βόμβα επιτροπής της Βουλής για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να διχάζει την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τα διαβόητα κορωνοπάρτι που έλαβαν χώρα στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο του lockdown, επί πρωθυπουργίας του.

Υστερα από τετράωρη συζήτηση με πάρα πολλά άδεια έδρανα, η Βουλή ενέκρινε με ψήφους 354 υπέρ έναντι επτά κατά, σε σύνολο 650 βουλευτών, το πόρισμα-βόμβα εναντίον του Τζόνσον στο οποίο κατέληξε η επιτροπή προνομίων της Βουλής, το βασικό πειθαρχικό όργανο για τη συμπεριφορά των βουλευτών. Θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξαπάτησε σκόπιμα και κατ’ επανάληψη το Κοινοβούλιο σχετικά με τα κορωνοπάρτι, που παραβίαζαν τις απαγορεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η επιτροπή είχε εισηγηθεί προσωρινή αναστολή της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του Τζόνσον επί τρεις μήνες, κάτι που έχασε κάθε νόημα από τη στιγμή που παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Δεν ίσχυε το ίδιο, ωστόσο, για μια δεύτερη, ταπεινωτική πρόταση της επιτροπής, δηλαδή να στερηθεί ο Τζόνσον το προνόμιο της ελεύθερης πρόσβασης στο Κοινοβούλιο, το οποίο απολαμβάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί.

Μόνο δύο βουλευτές των Τόρις ακολούθησαν τον πρώην αρχηγό τους και παραιτήθηκαν από το αξίωμά τους, καθώς η μεγάλη πλειονότητα δεν θέλησε να συγκρουστεί ευθέως με τον σημερινό πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος, Ρίσι Σούνακ. Ωστόσο, στη χθεσινή ψηφοφορία, συνολικά 296 βουλευτές είτε απείχαν από την ψηφοφορία, είτε καταψήφισαν την απόφαση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Brexit διατηρεί ακόμη σημαντικότερη επιρροή στη λαϊκή βάση των Συντηρητικών και μπορεί να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική ύστερα από μια ενδεχόμενη –και πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– ήττα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Απέφυγε να πάρει μέρος στη συζήτηση και στην ψηφοφορία ο Ρίσι Σούνακ για έλλειψη ηγετικής πυγμής τον κατηγορούν οι Εργατικοί.

Ενδεικτική των κινδύνων που εγκυμονούν οι υποβόσκουσες αντιθέσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις ήταν η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μην παραστεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πόρισμα της επιτροπής προνομίων και στη συνακόλουθη ψηφοφορία. Ως αιτία για την απουσία του ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του, ο οποίος επισκεπτόταν χθες το Λονδίνο, και άλλες, ανελαστικές υποχρεώσεις, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Το ίδιο θέμα έφερε σε δυσχερή θέση τον Σούνακ στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Oταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να ψηφίσει στην επίμαχη ψηφοφορία, η απάντησή του ήταν η εξής: «Προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα της Βουλής των Κοινοτήτων, όχι της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια σοβαρή διάκριση. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν εκ των προτέρων». Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «η επιτροπή (προνομίων) θεσπίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και είμαι βέβαιος ότι έκανε τη δουλειά της επιμελώς». Η τοποθέτησή του καυτηριάστηκε από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε στο BBC: «Οι πράξεις του προκατόχου του είναι απαράδεκτες. Αν ο πρωθυπουργός θέλει να ηγείται, οφείλει να έρθει στο Κοινοβούλιο απόψε και να μας εξηγήσει τη θέση του».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το θέαμα μιας σχεδόν άδειας Βουλής των Κοινοτήτων λίγο πριν από την ψηφοφορία, με την απουσία των βουλευτών να υποβαθμίζει την όλη διαδικασία. Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον έχει επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα, εκείνο του δημοσιογράφου, αναλαμβάνοντας μόνιμη στήλη, η οποία θα καλύπτει μία ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας Daily Mail, κάθε Σάββατο. Στο πρώτο άρθρο του, που ήδη δημοσιεύθηκε, επέλεξε να ασχοληθεί με την προσωπική μάχη που δίνει με τα παραπανίσια κιλά του, τα οποία αντιστέκονται, όπως εξομολογήθηκε ο αρθρογράφος, τόσο στο τζόκινγκ όσο και στο φάρμακο Ozempic, στο οποίο αποφάσισε να καταφύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή