Ουκρανία: Νυχτερινές επιδρομές των Ρώσων κατά μήκος της χώρας

Ουκρανία: Νυχτερινές επιδρομές των Ρώσων κατά μήκος της χώρας

Η Ρωσία εξαπέλυσε ευρεία αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία εξαπέλυσε ευρεία αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην Ουκρανία με στόχο την πρωτεύουσα και τις πόλεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέρασε τη νύχτα με σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που εκρήγνυνται για αρκετές ώρες.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, τα συστήματα αεράμυνας της χώρας κατέρριψαν 28 από τα 30 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία.

Περίπου 20 εχθρικοί στόχοι εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν από τις δυνάμεις και την αεράμυνα μας στον εναέριο χώρο γύρω από το Κίεβο, δήλωσε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Αλλη μια μαζική αεροπορική επίθεση στην πρωτεύουσα», σχολίασε.

Η στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ, μιας πόλης περίπου 700.000 κατοίκων και 70 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε μια «κρίσιμη υποδομή» στην πόλη, προκαλώντας πυρκαγιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα.

Η πόλη και τα περίχωρά της συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, ανέφερε ο δήμαρχος Λβιβ, ο Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram. Δεν κατέστησε σαφές εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι η επιδρομή της Ρωσίας στόχευε τηλεπικοινωνιακές υποδομές και γεωργία και αγροκτήματα.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε στη Ζαπορίζια. Πάντως το Reuters μετέδωσε πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου είπε ότι τα συστήματα αεράμυνας του συμμετείχαν στην απόκρουση της επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας στην πρωτεύουσα και την περιοχή.

Το συνολικό μέγεθος της επίθεσης και η πλήρης έκταση της ζημιάς δεν ήταν αμέσως σαφή.

Επίθεση πυροβολικού στο Ντνιπροπετρόφσκ

Παράλληλα τη νύχτα οι Ρώσοι έπληξαν με βαρύ πυροβολικό την κοινότητα Μιρίφσκα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Νικοπόλ του Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του Σερχίι Λισάκ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντνιπροπετρόφσκ.

«Τη νύχτα, ο επιτιθέμενος άνοιξε πυρ κατά της κοινότητας Μιρίφσκα, της Νικοπόλ. Ηταν από το βαρύ πυροβολικό. Πέρασε χωρίς θύματα», έγραψε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή