Θα σταθμεύουν Κινέζοι στρατιώτες στην Κούβα;

Θα σταθμεύουν Κινέζοι στρατιώτες στην Κούβα;

Το Πεκίνο σχεδιάζει μια νέα μονάδα εκπαίδευσης στη νήσο της Καραϊβικής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και η Κούβα διαπραγματεύονται για τη δημιουργία μιας νέας κοινής στρατιωτικής μονάδας εκπαίδευσης στο νησί, αποκαλύπτει την Τρίτη η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, προκαλώντας συναγερμό στην Ουάσιγκτον, αφού αυξάνει την προοπτική παρουσίας κινεζικών στρατευμάτων στο κατώφλι της Αμερικής

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στάθμευση κινεζικών στρατευμάτων και άλλων επιχειρήσεων ασφάλειας και πληροφοριών μόλις 150 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Φλόριντα, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η Κίνα και η Κούβα διαχειρίζονται ήδη από κοινού τέσσερις σταθμούς υποκλοπής επικοινωνιών στο νησί της Καραϊβικής, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οπως ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα, η Κίνα λειτουργεί μια βάση κατασκοπείας στην Κούβα τουλάχιστον από το 2019, μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας του Πεκίνου να αναβαθμίσει τις ικανότητές του για συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημόσια και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζε την κατασκοπεία της Κίνας από την Κούβα και μια μεγαλύτερη προσπάθεια για τη δημιουργία επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί γενικά να αποτρέψει τις φιλοδοξίες των Κινέζων στην Καραϊβική.

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις προσπάθειες για να εμποδίσει την κινεζική ώθηση να επεκτείνει τις κατασκοπευτικές της επιχειρήσεις και πιστεύει ότι έχει σημειώσει κάποια πρόοδο μέσω της διπλωματίας και άλλων απροσδιόριστων ενεργειών, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ήταν εξοικειωμένος με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για το θέμα.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας έρχεται μόλις ώρες μετά τη βαρυσήμαντη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, αλλά και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουάνγκ Γι να επισκέπτεται δυτικές πρωτεύουσες.

Πηγή: The Wall Street Journal

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή