Το μεταναστευτικό διχάζει την Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό διχάζει την Ε.Ε.

Μακρόν και Μελόνι θέλησαν να εξομαλύνουν τις τριβές μεταξύ των δύο χωρών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάριο Ντράγκι υπέγραφαν την περίφημη Συνθήκη του Κυριναλίου, τον Νοέμβριο του 2021, οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών ήταν άριστες. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, δύο κεντρώοι πολιτικοί με κοινό όραμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, έθεσαν τις βάσεις για μια στενότερη συνεργασία χωρίς να τους περνάει από το μυαλό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους θα μπορούσαν να μπουν σε κενά αέρος, στο ορατό μέλλον. Ωστόσο τον επόμενο χρόνο η νίκη του δεξιού συνασπισμού, με επικεφαλής το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, άλλαξε τα δεδομένα.

Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανάχωμα στη γαλλική και την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τη διάδοχο του Μόντι στο πρωθυπουργικό αξίωμα, Τζόρτζια Μελόνι, μια πολιτικό πολύ διαφορετική από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ηταν η πρώτη επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο Παρίσι από την ανάληψη των καθηκόντων της και ήρθε με καθυστέρηση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα τον Μάιο, αλλά ανέβαλε το ταξίδι της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια επίμαχη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Ο στενός συνεργάτης του Μακρόν την είχε κατηγορήσει ότι «είναι ανίκανη να επιλύσει τα προβλήματα γύρω από το μεταναστευτικό, βάσει των οποίων εξελέγη».

Τους προηγούμενους μήνες, Ρώμη και Παρίσι είχαν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες με αφορμή την άφιξη πολλών μεταναστών στα νοτιοανατολικά σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία. Η κακή αρχή είχε γίνει ήδη τον Νοέμβριο του 2022, όταν η Μελόνι αρνήθηκε να επιτρέψει σε πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης, που μετέφερε 230 μετανάστες, να ελλιμενιστεί στην Ιταλία. Τελικά οι Αρχές της Γαλλίας επέτρεψαν στο σκάφος να ελλιμενιστεί σε γαλλικό λιμάνι, αλλά το Παρίσι καυτηρίασε ως «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Ρώμης και ανέστειλε την εφαρμογή συμφωνίας που προέβλεπε να μεταφερθούν στη Γαλλία περί τους 3.500 πρόσφυγες από την Ιταλία.

Στη χθεσινή τους συνάντηση, Μακρόν και Μελόνι επιχείρησαν να αφήσουν τις άσχημες αναμνήσεις πίσω τους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή, οικονομική βοήθεια προς την Τυνησία, ώστε να αντιμετωπιστεί μία από τις αιτίες ενίσχυσης των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. «Η Ιταλία και η Γαλλία είναι σύμμαχες χώρες, δύο σημαντικά κράτη, κεντρικά πρωταγωνιστικά στην Ευρώπη που πρέπει να μιλούν μεταξύ τους αυτήν την ώρα, κατά την οποία τα κοινά μας συμφέροντα εναρμονίζονται», είπε η Μελόνι στο Παρίσι. «Ιταλία και Γαλλία μπορούν να συνεχίσουν να προχωρούν αποτελεσματικά τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο Μακρόν ενώπιον των δημοσιογράφων. Αναφορικά με το Ουκρανικό, συνέπεσαν στη θέση ότι πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο «για όσο χρειαστεί» και ευχήθηκαν να στεφθεί με επιτυχία η εν εξελίξει ουκρανική αντεπίθεση. Επιπλέον, συζήτησαν την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας (11 και 12 Ιουλίου) και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στην Τύνιδα

Την ίδια ώρα, ο Ζεράλ Νταρμανέν είχε συνάντηση στην Τύνιδα με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ με το ίδιο, καυτό θέμα να κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει στην Τυνησία πρόσθετα 25,8 εκατομμύρια ευρώ για να τη βοηθήσει στο έργο της ανάσχεσης των κυκλωμάτων των διακινητών, που μεταφέρουν υπό άθλιες συνθήκες μετανάστες στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ότι θα διατεθούν 15 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα εν λόγω κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση συνεργασιών με χώρες προέλευσης, την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που βρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Υπεράσπιση του Συντάγματος (BfV) ανέφερε, στην ετήσια έκθεσή του ότι το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα AfD αντιπροσωπεύει σήμερα την κυριότερη απειλή για τη γερμανική δημοκρατία. «Τμήματα του AfD διαδίδουν το μίσος και επιτίθενται σε κάθε είδους μειονότητες, ειδικά στους μετανάστες», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας και την έντονα φιλορωσική στάση του εν λόγω κόμματος. «Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να λάβουν υπόψη όλα αυτά», δήλωσε ο πρόεδρος του Γραφείου, Τόμας Χάλντενβανγκ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το AfD να ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με το σοσιαλδημοκρατικό SPD, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εξάλλου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε χθες ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε το 2022 κατά 1,12 εκατομμύριο, κατά κύριο λόγο χάρη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που έφτασαν τους 915.000. Συνολικά, ο πληθυσμός των ξένων που ζουν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο, ενώ ο πληθυσμός των Γερμανών πολιτών μειώθηκε κατά 309.000, καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή