Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σκοπός των Ρώσων είναι η έκλυση ραδιενέργειας, καταγγέλλει ο Ουκρανός πρόεδρος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του συνέλεξαν πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας «τρομοκρατικής» επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται έκλυση ραδιενέργειας.

Σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση στο Telegram, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις πληροφορίες με όλους τους ξένους εταίρους της.

Ο κ. Ζελένσκι δεν είπε σε ποια στοιχεία βασίστηκαν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ως στοιχείο της επιθετικότητάς της. Καταλαμβάνει το σταθμό. Καλύπτει μαζί του τον βομβαρδισμό γειτονικών πόλεων. Κρατάει εκεί όπλα και στρατιώτες. Τώρα οι υπηρεσίες μας έχουν λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία εξετάζει το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Τρομοκρατική ενέργεια με έκλυση ραδιενέργειας. Εχουν προετοιμάσει τα πάντα για αυτό», είπε.

«Μεταφέρουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στους συνεργάτες μας – σε όλους στον κόσμο. Όλα τα στοιχεία. Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Αραβικός κόσμος, Αφρική – όλες οι χώρες, απολύτως όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Διεθνείς οργανισμοί. Απολύτως όλοι. Ποτέ δεν πρέπει να γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς οπουδήποτε. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να είναι όπως με την Καχόβκα: Ο κόσμος έχει προειδοποιηθεί, επομένως μπορεί και πρέπει να δράσει», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

Το συγκρότημα των έξι αντιδραστήρων, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τέθηκε υπό ρωσική κατοχή λίγο μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Πηγή: Reuters, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή