Βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή έρευνας του Τιτανικού

Βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή έρευνας του Τιτανικού

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του τουριστικού υποβρυχίου, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ακτοφυλακή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στην περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του τουριστικού υποβρυχίου, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ακτοφυλακή. Δεν έχει διευκρινιστεί, μέχρι στιγμής, αν συνδέονται με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη. 

Η Ακτοφυλακή δήλωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ώρες ώστε να ενημερώσει σχετικά με το αγνοούμενο σκάφος.

Τα τελευταία 24ωρα, ομάδες έρευνας και διάσωσης αναπτύσσουν όλο και περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Πλοία σπεύδουν να συνδράμουν στη διεθνή προσπάθεια για τον εντοπισμό του, επιχειρώντας να σαρώσουν την τεράστια έκταση των 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τη βοήθεια αεροσκαφών. 

Την Τρίτη και την Τετάρτη, με τη συνδρομή σόναρ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, έγιναν αντιληπτοί ήχοι που έμοιαζαν με χτυπήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από το βαθυσκάφος και επομένως τράβηξαν την προσοχή των διασωστών. Ωστόσο η προέλευσή τους παραμένει άγνωστη και, ακόμα και αν οι ήχοι προέρχονταν από επιζώντες στο Titan, ειδικοί υπογραμμίζουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής θέση του βαθυσκάφους

Ο γεωφυσικός Δρ Ρομπ Λάρτερ εξήγησε ότι οι πιθανότητες να βρεθεί κάτι στον πυθμένα της θάλασσας -με τη χρήση τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV)- συνδέονται με το εύρος της περιοχής ερευνών. 

«Ολοι έχουμε δει τις αναφορές των ήχων», δήλωσε ο Δρ Λάρτερ στην ενημέρωση Τύπου το πρωί της Πέμπτης. «Αλλά το γεγονός ότι η περιοχή έρευνας είναι ακόμα τόσο μεγάλη φαίνεται να υποδηλώνει πως κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι».

Κόρη του Γάλλου ωκεανογράφου: Ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ βρίσκεται στο μέρος που αγαπούσε περισσότερο 

Η κόρη του Γάλλου ωκεανογράφου, Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος επέβαινε στο σκάφος, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως ο πατέρας της θα σωθεί, όμως ταυτόχρονα την παρηγορεί η σκέψη ότι βρίσκεται στο μέρος που αγαπούσε πιο πολύ στον κόσμο: το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Ναρζολέ είναι ο ένας από τους πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους που χάθηκε την Κυριακή, ενώ επιχειρούσε κατάδυση στο σημείο του ναυαγίου, σε βάθος 3.800 μέτρων.

Η Σιντονί Ναρζολέ είπε σήμερα ότι βιώνει «πολύ άγχος, πολύ μπερδεμένα συναισθήματα», καθώς η αναζήτηση για το βαθυσκάφος μπήκε σήμερα σε κρίσιμη φάση, δεδομένου ότι το οξυγόνο μέσα στο Titan τελειώνει.

«Κάποιες στιγμές έχω πολλές ελπίδες, είμαι καλά, πιστεύω και ελπίζω. Κάποιες άλλες στιγμές η ελπίδα εξαφανίζεται και είναι δυσκολότερο να το αντέξω. Οσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο γίνεται», είπε η 39χρονη που ζει στην πόλη Λα Μασάνα, στην Ανδόρα.

«Μερικές φορές δεν βλέπω (τις ειδήσεις) επειδή δεν θέλω να τους ακούω να λένε ότι τώρα (οι πέντε αγνοούμενοι) έχουν πολύ λίγο οξυγόνο. Προτιμώ να ακούω θετικά πράγματα, να ελπίζω πως θα συνεχίσουν να τους ψάχνουν», συνέχισε, σημειώνοντας ότι την ανακουφίζει το ότι ο πατέρας της έχει τεράστια εμπειρία στις υποθαλάσσιες έρευνες.

«Αν δεν τους βρουν, θα είναι πολύ λυπηρό για εμάς επειδή δεν θα τον ξαναδούμε. Αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν να βρίσκεται σε ένα υποβρύχιο κοντά στον Τιτανικό. Βρίσκεται εκεί όπου πραγματικά του άρεσε να είναι. Θα προτιμούσα (να πεθάνει) σε ένα μέρος όπου αισθάνεται ευτυχισμένος», είπε η Σιντονί Ναρζολέ, προσπαθώντας με δυσκολία να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Mε πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή