Βραζιλία: Την Τρίτη η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

Βραζιλία: Την Τρίτη η δίκη που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου, που τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με οριακή διαφορά στις προεδρικές εκλογές, κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη τη δίκη του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου ο οποίος, αν κριθεί ένοχος, μπορεί να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του και να μην του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2026.

Ο Μπολσονάρου, που τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με οριακή διαφορά στις προεδρικές εκλογές, κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι. Παράλληλα φέρεται να επιχείρησε «να απονομιμοποιήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το μελλοντικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Στην ομιλία του, τον Ιούλιο του 2022 στην προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μπολσονάρου είπε ότι ήθελε «να διορθώσει τα σφάλματα» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς όμως να παράσχει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Αφότου επέστρεψε στη Βραζιλία, στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από παραμονή τριών μηνών στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου εμφανίζεται πολύ διακριτικός. Την Τετάρτη, είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν άσκησε κριτική, ούτε επιτέθηκε στο εκλογικό σύστημα» ενώ ζήτησε από τους δικαστές να εκδώσουν μια «δίκαιη απόφαση». Είπε επίσης ότι «δεν ξέρει» αν θα διεκδικήσει ξανά κάποιο πολιτικό αξίωμα, δεδομένου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή