Στους μισθοφόρους της Wagner η τύχη του Πούτιν; 

Στους μισθοφόρους της Wagner η τύχη του Πούτιν; 

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας απολυταρχικός ηγέτης που έχει χάσει το μέτρο, μία αλαζονική υπερεκτίμηση δυνάμεων στο πεδίο και ένας ημίτρελος αρχηγός μισθοφόρων. 

Οι εξελίξεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την πλοκή μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Όμως είναι πραγματικές και εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας, στο εσωτερικό μιας πυρηνικής δύναμης.

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Πούτιν θα χρειαζόταν 50.000 στρατιώτες για να επικρατήσει σε μία σύρραξη με τους 25.000 έμπειρους μισθοφόρους της Wagner. 

Ο μόνος τρόπος να το πετύχει θα ήταν να επιστρατεύσει μία αντίστοιχη στρατιωτική δύναμη από το μέτωπο της Ουκρανίας. Όμως σε αυτό το σενάριο θα δώσει χώρο στον Ζελένσκι να αντεπιτεθεί με δυνητικά καθοριστικές συνέπειες για την έκβαση του πολέμου.

Πιθανή λύση απεμπλοκής για τον Πούτιν θα ήταν να υπακούσουν οι στρατιώτες της Wagner σε μια έκκληση να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, σενάριο αμφίβολο. 

To όπλο της Wagner εκπυρσοκρότησε στα χέρια του Πούτιν και η διεθνής κοινότητα αναμένει το ιατρικό ανακοινωθέν για τη σοβαρότητα του τραύματος. 

Όμως καμία από τις εκδοχές δεν προσφέρει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς μια κρίση με αυτά τα χαρακτηριστικά δύσκολα θα αποδειχθεί και ευκαιρία.

Τι είναι προτιμότερο; Μία Ρωσία σταθερή και προβλέψιμη με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ή μία Ρωσία ασταθής και απρόβλεπτη με τον Πριγκόζιν (;) στο επίκεντρο των εξελίξεων; 

Το βέβαιο είναι ότι αν ο Πούτιν ξεπεράσει τον σκόπελο της ανταρσίας του Πριγκόζιν, θα έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα που έχει ήδη μεταβάλει τα δεδομένα στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT