Οι Ουκρανοί επωφελούνται από το χάος στη Ρωσία

Οι Ουκρανοί επωφελούνται από το χάος στη Ρωσία

Το χάος στη Ρωσία λειτουργεί προς όφελος του Κιέβου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάος στη Ρωσία λειτουργεί προς όφελος του Κιέβου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανίας το Σάββατο, αλλά μένει να φανεί κατά πόσον ο στρατός της Ουκρανίας μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή που προκλήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς μισθοφόροι βάδισαν προς τη Μόσχα.

Αργά το Σάββατο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής του μισθοφορικού στρατού Wagner, δήλωσε ότι σταματά την «πορεία για δικαιοσύνη» στη Μόσχα ύστερα από μια συμφωνία που γλίτωσε τον ίδιο και τους μισθοφόρους του από το να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Η συμφωνία εξόρισε επίσης τον Προγκόζιν στη Λευκορωσία.

«Σήμερα ο κόσμος είδε ότι οι κύριοι της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Τίποτα. Απλώς απόλυτο χάος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή μαγνητοσκοπημένη του ομιλία, προτρέποντας τους συμμάχους της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν τη στιγμή και να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

Η ανταρσία Πριγκόζιν, η μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας εδώ και 23 χρόνια, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια και μια φρενίτιδα εκκλήσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της για συντονισμό των ενεργειών.

«Οποιοδήποτε χάος πίσω από τις εχθρικές γραμμές λειτουργεί προς το συμφέρον μας», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πριγκόζιν «πλήγμα για τη Ρωσία», αλλά δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις ότι απειλείται η κυριαρχία του. Το υπουργείο Αμυνας, υπό τον έλεγχο του πιστού συμμάχου του Πούτιν Σεργκέι Σόιγκου, παρέμεινε σιωπηλό καθ’ όλη τη διάρκεια των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου.

Ο κ. Κουλέμπα είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσει για συνέπειες για την Ουκρανία, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα είχε τηλεφώνημα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν τα γεγονότα και τις αντεπιθέσεις του Κιέβου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση στη συνέχεια ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει «σε στενή συνεργασία» με το Κίεβο καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε το Σάββατο επίθεσή του κοντά σε χωριά γύρω από το Μπαχμούτ, το οποίο καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Wagner τον Μάιο ύστερα από μήνες μάχης. Το Κίεβο διεκδίκησε επίσης την απελευθέρωση του χωριού Κρασνοχόριβκα, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, με μερικά μόνο κέρδη.

Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση κάνει λόγο για εκκαθάριση των Ρώσων από τη δυτική όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς μετά τις μάχες του Σαββάτου.

Η αντεπίθεση είναι γενικά «πιο αργή από το επιθυμητό», είπε πρόσφατα ο κ. Ζελένσκι.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπήρξε άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη γραμμή στη Μόσχα.

«Ολοι παραμένουν στις θέσεις τους. Συνεχίζουν την αντίστασή τους», ανέφερε ο κ. Ντανίλοφ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή