Ισπανία – Δημοσκόπηση: Μειώθηκε το προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος έναν μήνα πριν τις εκλογές

Ισπανία – Δημοσκόπηση: Μειώθηκε το προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος έναν μήνα πριν τις εκλογές

Ο Σάντσεθ προκήρυξε στις 29 Μαΐου πρόωρες εκλογές μετά τις απώλειες που υπέστη το κόμμα του

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προβάδισμα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας μειώθηκε έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα El Mundo.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 16 και 23 Ιουνίου, έδειξε ότι το PP εξασφαλίζει 140 έδρες στην 350μελή κάτω βουλή, έναντι 141 πριν από μια εβδομάδα. Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Σάντσεθ εξασφαλίζει 102 έδρες και το Sumar, συνασπισμός της αριστεράς με τον οποίο κατεβαίνει στις εκλογές το Podemos, λαμβάνει 35 έδρες από 30 που έδειχνε ότι εξασφάλιζε πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Sigma-Dos.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της El Mundo, έδειξε επίσης ότι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ο πιθανότερος εταίρος του PP μετά τις εκλογές, θα λάβει 35 έδρες, έναντι 36 πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Sigma-Dos.

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, πιθανός συνασπισμός ανάμεσα στο Vox και το PP θα υπολειπόταν μίας έδρας για να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν στα δύο κόμματα την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι υπόλοιπες έδρες πηγαίνουν σε μικρότερα περιφερειακά κόμματα.

Ο Σάντσεθ προκήρυξε στις 29 Μαΐου πρόωρες εκλογές μετά τις απώλειες που υπέστη το κόμμα του και ο μικρότερος εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Podemos, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματός του και ότι θα επιδιώξει να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Η προοπτική κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία κάνει τις εκλογές αυτές να παίρνουν τη μορφή ιδεολογικής διαμάχης μεταξύ αυτών που αντιτίθενται σε μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει το ακροδεξιό Vox και αυτών που αντιτίθενται στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας στον οποίο μετέχει το αριστερό Podemos.

Μετά τις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου οι διαπραγματεύσεις σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα στο PP και το Vox οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε διαμάχες.

Μετά τις εκλογές αυτές, το Podemos συμμάχησε με άλλα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σχηματίζοντας τον συνασπισμό Sumar, του οποίου ηγείται η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT