ΗΠΑ – Σουηδία: Ερευνούν καταγγελία για «μίζες» με αποδέκτη τον γιο του Ερντογάν

ΗΠΑ – Σουηδία: Ερευνούν καταγγελία για «μίζες» με αποδέκτη τον γιο του Ερντογάν

Το σχέδιο, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία για τον γιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας υποσχέθηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως «δώρα» στον Mπιλάλ Ερντογάν εάν αυτός τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Τουρκίας.

Το project της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: αλκοτέστ στο ταμπλό του αυτοκινήτου που θα κλείδωνε τη μηχανή όταν διαπιστωνόταν πως ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Τα ζητούμενα χρηματικά ποσά δεν καταβλήθηκαν. Στην πραγματικότητα, η Dignita Systems AB εγκατέλειψε ξαφνικά το έργο στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας, η Dignita θα δεσμευόταν να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, μέσω μιας εταιρείας – κέλυφος, σε δύο ιδρύματα όπου ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία, σύμφωνα με το Reuters.

Αφού έλαβαν την καταγγελία τον Απρίλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανέθεσαν σε ειδικό πράκτορα να διεξαγάγει προκαταρκτικές έρευνες και να καθοριστεί εάν παραβιάστηκαν τυχόν διατάξεις των εθνικών νόμων για τη δωροδοκία, σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις που είδε το Reuters. Οι προκαταρκτικές έρευνες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή σε κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Το 2016 είχε κατηγορηθεί από τον Μουράτ Χακάν Ουζάν, εξόριστο μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Τουρκίας και αντίπαλο του προέδρου, ότι είχε εμπλακεί σε ξέπλυμα χρημάτων όταν σπούδαζε στην Ιταλία. Εισαγγελείς εξέτασαν χρηματικά ποσά που φαινόταν να είχε φέρει στην Ιταλία από την Τουρκία ενώ σπούδαζε για διδακτορικό δίπλωμα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT