Πριγκόζιν: Η Wagner δεν ήθελε να ανατρέψει τον Πούτιν

Πριγκόζιν: Η Wagner δεν ήθελε να ανατρέψει τον Πούτιν

«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της οργάνωσης Wagner», είπε ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος δεν ήταν «να ανατραπεί η εξουσία στη χώρα»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ανάρτησε ένα ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών στο οποίο υποστηρίζει ότι ο σκοπός της προέλασης των δυνάμεών του δεν ήταν να ανατραπεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά να αποφευχθεί η διάλυση της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Η Wagner εκτελεί εργασίες σε όλο τον κόσμο. Αναμένετο να σταματήσει να υπάρχει από την 1η Ιουλίου 2023. Ολοι οι εργαζόμενοί μας αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας, μόνο το 1%-2% αποφάσισε να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό», είπε.

Σχετικά με την προέλαση των δυνάμεών του, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, αρχικώς προς το Ροστόφ και κατόπιν με κατεύθυνση τη Μόσχα, ο Πριγκόζιν είπε ότι αυτό έγινε «λόγω της αδικίας» εις βάρος τους. Και εξειδίκευσε: «Η Wagner δέχθηκε επίθεση με πυραύλους και ακολούθησε επίθεση με ελικόπτερο. Περίπου 30 μαχητές της Wagner πέθαναν. Αυτό πυροδότησε μια άμεση απόφαση να απομακρυνθούμε και να απαντήσουμε στρατιωτικά».

Τόνισε ότι δεν είχε στόχο τον Πούτιν, λέγοντας: «Δεν προελάσαμε για να ανατρέψουμε την ηγεσία της Ρωσίας». «Στόχος της προέλασης ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ωρης προέλασης μια πομπή είχε κατεύθυνση προς τη Μόσχα και μια άλλη προς το Ροστόφ. «Διένυσαν μέσα σε μία ημέρα 780 χιλιόμετρα» χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίδραση, είπε και υποστήριξε ότι αυτό αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία. Εξέφρασε δε τη λύπη του διότι προκλήθηκαν πλήγματα στη ρωσική αεροπορία.

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προέλασης κανένας από τους στρατιωτικούς δεν πέθανε στο έδαφος και σημειώνει ότι σταμάτησαν «για να μη χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών». «Η Wagner σταμάτησε όταν μονάδα κρούσης ανέπτυξε πυροβολικό, διεξήγαγε αναγνώριση και έγινε σαφές ότι θα χυθεί πολύ αίμα σε μια πιθανή μάχη», είπε και τόνισε ότι τότε ελήφθη η απόφαση πως η προέλαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας ήταν αρκετή και γύρισαν πίσω.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες έρχονταν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner. Χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους». 

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «δείξαμε πώς θα έπρεπε να μοιάζει η 24η Φεβρουαρίου 2022 (σ.σ.: ημέρα έναρξης της εισβολής). «Εάν οι ενέργειες στις 24 Φεβρουαρίου 2022 γίνονταν από δυνάμεις τόσο εκπαιδευμένες όσο η Wagner, η ειδική επιχείρηση θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε 1 ημέρα. Αυτό δείχνει το επίπεδο οργάνωσης που πρέπει να ακολουθεί ο ρωσικός στρατός», παρατήρησε.

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει πως θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, αλλά χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT