Κεταμίνη, «μαγικά» μανιτάρια και LSD: Καριέρα και ψυχεδέλεια στη Silicon Valley

Κεταμίνη, «μαγικά» μανιτάρια και LSD: Καριέρα και ψυχεδέλεια στη Silicon Valley

Ο ιδρυτής της Τesla, Ελον Μασκ, κάνει χρήση κεταμίνης και ο ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, καταναλώνει παραισθησιογόνα μανιτάρια. Τεχνολογικοί κολοσσοί δείχνουν «ανοχή» και δεν κάνουν τόσο συχνά ελέγχους στους υπαλλήλους τους.

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρήση ψυχεδελικών ουσιών στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας αποτελεί κοινό μυστικό στελεχών των κορυφαίων εταιρειών της Silicon Valley. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η συνήθεια αυτή έχει ενταχθεί ατύπως και στην εταιρική κουλτούρα, δημιουργώντας μια, αν μη τι άλλο, περίεργη κατάσταση. 

Εργαζόμενοι σε τεχνολογικούς κολοσσούς πιστεύουν πως η χρήση ψυχεδελικών ουσιών όπως η ψιλοκυβίνη, η κεταμίνη και το LSD μπορεί να συμβάλλει σε νέες ιδέες ή ανακαλύψεις.

Ο ιδρυτής της Τesla, Ελον Μασκ, κάνει χρήση κεταμίνης και ο ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, καταναλώνει παραισθησιογόνα μανιτάρια. Η κεταμίνη, που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς ως αναισθητικό, σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγογραφείται και για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της διαταραχής μετατραυματικού στρες, συχνά με τη μορφή χαπιών ή μέσω εγχύσεων που γίνονται από κλινικές.

Στο εργοστάσιο της Tesla, στην Καλιφόρνια, ένας πρώην εργαζόμενος στη γραμμή παραγωγής δήλωσε ότι, ενώ η εταιρεία είχε επισήμως πολιτική κατά των ναρκωτικών, ανεπισήμως είχε μεγάλη ανοχή στη χρήση κάνναβης και ψυχεδελικών ουσιών

Ο ίδιος, μιλώντας στη Journal, είπε ότι κάποιες φορές μετά τη δουλειά, ή τα σαββατοκύριακα, έπαιρνε μικρές δόσεις LSD ή κατανάλωνε σοκολάτα με παραισθησιογόνα μανιτάρια. Το 2022, ωστόσο, τέθηκε σε αργία επειδή προσπάθησε να πουλήσει μπράουνις με κάνναβη σε υπάλληλο ο οποίος αποδείχτηκε φύλακας ασφαλείας.

Στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τους προϊσταμένους του έστειλε μήνυμα στον Μασκ μέσω ενός ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι διαθέσιμο στους υπαλλήλους, όμως δεν έλαβε απάντηση.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχεδελικών ουσιών αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Καρλ Γκόλντφιλντ, πρώην σύμβουλος πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Γκόλντφιλντ, παρότι δεν έχει πτυχίο ιατρικής, συμβουλεύει φίλους και γνωστούς για το κατάλληλο ναρκωτικό και για τη δοσολογία του ώστε να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Κεταμίνη, «μαγικά» μανιτάρια και LSD: Καριέρα και ψυχεδέλεια στη Silicon Valley-1
Shutterstock

Δεν πρόκειται για πείραμα, αλλά για πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Πριν δολοφονηθεί τον Απρίλιο, στο Σαν Φρανσίσκο, ο Μπομπ Λι, ιδρυτής της CashApp, ήταν μέλος μιας underground κοινότητας πάρτι γνωστής ως «The Lifestyle», όπου η χρήση ψυχεδελικών ουσιών ήταν συνηθισμένη. Πριν από τον θάνατό του, ο Λι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κεταμίνης, σύμφωνα με τη νεκροψία.

Η Silicon Valley έχει από καιρό μια ανεκτική στάση απέναντι στη χρήση ναρκωτικών -πολλές εταιρείες δεν ελέγχουν τακτικά τους υπαλλήλους τους-, αλλά το φαινόμενο ανησυχεί τα διοικητικά συμβούλια. Για τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών, οι χρήστες είτε εξαρτώνται από εμπόρους ναρκωτικών είτε, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, προσλαμβάνουν χημικούς. Παρότι κάποιοι παίρνουν ψυχεδελικές ουσίες για να έχουν… διανοητική διαύγεια ή για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, καταλήγουν να κάνουν χρήση σε ξέφρενα πάρτι της Silicon Valley.

Οι προσκλήσεις στα πάρτι αυτά αποστέλλονται συχνά μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal και όχι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μην μπορούν να διαρρεύσουν εύκολα. Σε ορισμένα πάρτι, μάλιστα, οι χρήστες καλούνται να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και μερικές φορές πληρώνουν εκατοντάδες δολάρια για να παρευρεθούν.

Ο Σπένσερ Σούλεμ, διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης BuildBetter.ai, δήλωσε ότι παίρνει LSD κάθε τρεις μήνες επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση και τον βοηθά να σκέφτεται πιο δημιουργικά. Ο Σούλεμ τόνισε πως οι υψηλές προσδοκίες των εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου και των επενδυτών γενικότερα μπορεί να στρέψουν ανθρώπους σαν αυτόν στις ψυχεδελικές ουσίες. «Δεν θέλουν έναν κανονικό άνθρωπο, μια κανονική εταιρεία», είπε. «Θέλουν κάτι εξαιρετικό. Δεν γεννιέσαι εξαιρετικός».

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Οι επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια σε εταιρείες που εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπειών με ψυχεδελικές ουσίες. Ο Ρικ Ντόμπλιν, ο ιδρυτής της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, ή MAPS, δήλωσε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό συνέδριο για τις ψυχεδελικές ουσίες, στο Ντένβερ.

Η χρήση ψυχεδελικών ουσιών ήταν το θέμα ενός μπεστ σέλερ του Michael Pollan, το 2018, με τίτλο «Πώς να αλλάξετε το μυαλό σας». Το 2022 ακολούθησε ντοκιμαντέρ του Netflix βασισμένο στο βιβλίο.

Η αξία της αγοράς ψυχεδελικών φαρμάκων, που περιλαμβάνει τις εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα και τις δοκιμές για τη νομιμοποίηση της χρήσης τους, αναμένεται να φτάσει τα 11,8 δισ. δολάρια έως το 2029, από τα 4,9 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Brand Essence.

Το Founders Fund έχει συμμετοχή στην Compass Pathways, μια εταιρεία που ερευνά τις εμποριικές δυνατότητες της ψιλοκυβίνης. Εκπρόσωπος του fund δήλωσε: «Η έρευνα δείχνει πως οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες ώστε αυτά τα φάρμακα να γίνουν διαθέσιμα με νόμιμο τρόπο».

Ο Ντάστιν Ρόμπινσον, πρώην δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Holland & Knight, που εδρεύει στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, άρχισε να ερευνά τις ψυχεδελικές ουσίες και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους προτού δοκιμάσει ψιλοκυβίνη, παρουσία ειδικού. Στη συνέχεια, ίδρυσε ένα fund για τις ψυχεδελικές ουσίες. «Αυτό με βοήθησε να κάτσω και να σκεφτώ πως μπορώ να έχω πολύ μεγάλο κέρδος”», είπε.

Τα δύο τελευταία χρόνια το ταμείο έχει επενδύσει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια σε 18 διαφορετικές εταιρείες που ασχολούνται με τις ψυχεδελικές ουσίες. Επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έναρξη ενός δεύτερου ταμείου. Οι εταιρείες είναι όλες νόμιμες, λέει ο ίδιος, επειδή ερευνούν και διανέμουν τα ναρκωτικά για φαρμακευτικούς σκοπούς. 

Επικίνδυνη η αυτοδιάγνωση

Οι ειδικοί λένε ότι όσοι κάνουν «αυτοδιαγνώσεις» μπορεί να διολισθήσουν στην κατάχρηση. »Δεν υπάρχει καμία εγγύηση  ότι κάποιος μπορεί να βρει τη μαγική φόρμουλα μόνος του», δήλωσε ο ειδικός στα προβλήματα εθισμού, Αλεξ Πένροντ, από το Austin του Τέξας.

Ο Πένροντ υποστηρίζει μεν τη χρήση των ψυχεδελικών ουσιών με τη βοήθεια καταρτιισμένου θεραπευτή, αλλά ανησυχεί για όσους επικαλούνται τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη τους απλώς και μόνο ως δικαιολογία για ψυχαγωγική χρήση.  

Αυτό συνέβη με τον Τόνι Σιε, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Zappos, ο οποίος πέθανε στα τέλη του 2020 από πυρκαγιά στο σπίτι του. Ο Σιε πίστευε πως η κεταμίνη θα μπορούσε να τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις επιχειρηματικές προκλήσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να κάνει υπερβολική χρήση. Υπό την πίεση της Amazon να αλλάξει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, ο Σιε παραιτήθηκε λίγο πριν από τον θάνατό του.

Πηγή: Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή