Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν είναι ήδη στη Λευκορωσία – Είπα στον Πούτιν να μην τον σκοτώσει

Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν είναι ήδη στη Λευκορωσία – Είπα στον Πούτιν να μην τον σκοτώσει

«Το πιο επικίνδυνο, όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν ήταν η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί και οι συνέπειές της»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως ο ιδρυτής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται στη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Belta.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ζήτησε στον Πούτιν να μην σκοτώσει τον επικεφαλής της Wagner. «Είπα στον Πούτιν: θα μπορούσαμε να τελειώσουμε (σ.σ. τον Πριγκόζιν), χωρίς πρόβλημα. Αν όχι με την πρώτη προσπάθεια, τότε με τη δεύτερη. Του είπα: μην το κάνεις αυτό», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους ασφαλείας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είπε ότι «έχουν δοθεί εγγυήσεις ασφαλείας», όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε πως ο Πριγκόζιν θα παραμείνει στη χώρα με έξοδα της Wagner.

Περιέγραψε πως έπεισε τον Πριγκόζιν να τερματίσει την ανταρσία, σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο τηλεφώνημα. Ο παλιός φίλος του Πριγκόζιν χαρακτήρισε μάλιστα τον αρχηγό της Wagner έναν «ηρωικό άνδρα» που είχε κλονιστεί από τους θανάτους πολλών ανδρών του στην Ουκρανία.

Οι επικοινωνίες με τον Πούτιν και τον Πριγκόζιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ηγέτη της Wagner μέσα το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Λουκασένκο, τον οποίο μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας, μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο στις 10 π.μ. τοπική ώρα το πρωί του Σαββάτου και διαπραγματεύτηκε «όλη τη μέρα» με τον Πριγκόζιν. 

«Το πιο επικίνδυνο, όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν ήταν η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί και οι συνέπειές της. Κατάλαβα επίσης ότι ελήφθη μια σκληρή απόφαση – να καταστραφεί. Πρότεινα στον Πούτιν να μην βιαστεί. Να μιλήσουμε με τον Πριγκόζιν, με τους διοικητές του», είπε ο Λουκασένκο για εκείνες τις πρώτες συζητήσεις, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Πούτιν τότε του είπε ότι ο Πριγκόζιν δεν απαντούσε σε τηλεφωνήματα, οπότε προσπάθησε να βρει αριθμούς τηλεφώνων για να επικοινωνήσει με τον Πριγκόζιν και «μέχρι τα μέσα της ημέρας, οργανώσαμε έως και τρία κανάλια μέσω των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε με το Ροστόφ (σ.σ. την πόλη που επιχείρησαν οι άνδρες της Wagner».

Στις 11 π.μ. τοπική ώρα, ο Λουκασένκο κάλεσε τον Πριγκόζιν, ο οποίος «σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο», λέγοντας ότι ο ιδρυτής της Wagner ακουγόταν ευφορικός.

“Μιλήσαμε για 30 λεπτά με βρισιές. Αποκλειστικά. Υπήρχαν 10 φορές περισσότερες βρισιές – τις ανέλυσα αργότερα – από το κανονικό λόγο. Φυσικά, ζήτησε εκ των προτέρων συγγνώμη και άρχισε να μου λέει τα πάντα χρησιμοποιώντας αυτές τις άσεμνες λέξεις», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας

Οι ρωσικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η ομάδα Wagner, που οργάνωσε την απόπειρα ανταρσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα διωχθεί ποινικά. Οι υποθέσεις και οι φάκελοι εναντίον της μισθοφορικής ομάδας έχουν κλείσει.

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είχε σχολιάσει ότι θέλει να ακούσει από τα στελέχη της Wagner την εμπειρία τους από τον πόλεμο και να μάθει από αυτήν.

Σε όσους διοικητές και μαχητές της Wagner το επιθυμούν, θα επιτραπεί να μεταβούν -εξόριστοι, επί της ουσίας- στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Μόσχα για την οποία μεσολάβησε ο Λουκασένκο.

«Αν οι διοικητές τους έρθουν σ’ εμάς και μας βοηθήσουν… μας πουν τι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή… αυτό θα είναι ανεκτίμητο. Αυτό είναι που πρέπει να πάρουμε από τη Wagner», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται την παρουσία τους και ότι οι αρχές της Λευκορωσίας «θα τους παρακολουθούν στενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή