Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο Πριγκόζιν

Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο Πριγκόζιν

Ο Πούτιν τίμησε και επαίνεσε όσους σταμάτησαν τον εμφύλιο πόλεμο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λευκορωσία βρίσκεται από χθες ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επέτρεψε τον γρήγορο τερματισμό της ανταρσίας του, που συγκλόνισε τη Ρωσία και τον κόσμο.

Ο Πριγκόζιν έφθασε αεροπορικώς από το Ροστόφ του Ντον, όπου ξεκίνησε το κίνημά του εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, στο Μινσκ, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε για την εκτόνωση της κρίσης προτού προκληθεί μεγάλη αιματοχυσία. Σε μια άλλη εκδήλωση εφαρμογής της συμφωνίας, οι όροι της οποίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τον τερματισμό της ποινικής δίωξης εναντίον της Wagner, η οποία είχε αρχικά κατηγορηθεί από τον Πούτιν για προδοσία. Παράλληλα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA ανέφερε ότι η Wagner θα παραδώσει τον βαρύ οπλισμό της στο υπουργείο Αμυνας.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε συγκέντρωση 2.500 ανδρών της Εθνοφρουράς μέσα στο συγκρότημα του Κρεμλίνου, όπου επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή των χειρότερων. «Υπερασπιστήκατε τη συνταγματική τάξη, τις ζωές, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών μας. Σώσατε τη μητέρα πατρίδα από την εξέγερση. Στην πραγματικότητα, σταματήσατε τον εμφύλιο πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγουμένως, είχε κρατήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των πιλότων που έπεσαν από πυρά της Wagner στο δραματικό εικοσιτετράωρο της κρίσης. Ηδη από το διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει από Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές για ύπαρξη θυμάτων, χωρίς όμως να κάνει ακριβή απολογισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Wagner κατέρριψε πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, με τον αριθμό των θυμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 20.

Στη χθεσινή τελετή, στο Κρεμλίνο, παραβρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, την απομάκρυνση του οποίου (όπως και του γενικού επιτελάρχη Βαλέρι Γκερασίμοφ) ζητούσε ο Πριγκόζιν. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν δήλωσε ότι πάντα σεβόταν τους μαχητές της Wagner, τόνισε όμως ότι η εταιρεία «χρηματοδοτούνταν πλήρως» από το ρωσικό κράτος. Κατά δήλωσή του, η Wanger εισέπραξε 86 δισ. ρούβλια (ένα δισ. δολάρια) από τον Μάιο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023, ενώ άλλα τόσα εισέπραξε η εταιρεία κέτερινγκ του Πριγκόζιν, στην οποία είχε ανατεθεί η σίτιση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. «Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή, ας πούμε, ότι έκλεψαν λίγα, αλλά φυσικά θα το ερευνήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις για κλονισμό του Πούτιν από την πρόσφατη ανταρσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «το επίπεδο της λαϊκής συσπείρωσης γύρω από τον πρόεδρο είναι πολύ υψηλό».

Σταθερή χαρακτήρισε τη θέση του Ρώσου προέδρου και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος προέβλεψε μετά βεβαιότητας ότι ο Πούτιν θα μείνει στην εξουσία και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αντίθετα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε, στη διάρκεια ταξιδιού της στη Νότια Αφρική, ότι το μήνυμα της ανταρσίας ήταν ότι ο Ρώσος ηγέτης με τον πόλεμο που εξαπέλυσε καταστρέφει τη χώρα του.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προανήγγειλε ότι θα λάβει εντός της εβδομάδας μέτρα κατά της Wagner για τη δράση της στην Αφρική και διευκρίνισε ότι αυτά δεν σχετίζονται με την πρόσφατη ανταρσία του Πριγκόζιν κατά του Πούτιν.

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός κέρδισε αρκετό έδαφος, συνεχίζοντας την αντεπίθεσή του και ότι η Δευτέρα ήταν μια «ευτυχής ημέρα» για τη χώρα του σε όλα τα ενεργά μέτωπα. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι στρατεύματά του κατέλαβαν άλλο ένα χωριό, το ένατο κατά σειρά στο νότιο μέτωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή