Πόσο εύκολα εντοπίζεται η ΑΙ

Πόσο εύκολα εντοπίζεται η ΑΙ

Αδυναμία των εφαρμογών να ξεχωρίσουν τις εικόνες – «Καμπανάκι» για παραπληροφόρηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανότητα της ανθρωπότητας να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο απειλεί η διασπορά εικόνων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτή του Πάπα να φοράει παλτό μεγάλου Ισπανού σχεδιαστή μόδας. Αυτή τη σύγχυση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες επιχειρήσεις προσφέροντας τη δυνατότητα εντοπισμού των εικόνων που δημιουργήθηκαν από υπολογιστές. Αυτές οι εφαρμογές αναλύουν το ψηφιακό περιεχόμενο της εικόνας με τη βοήθεια αλγορίθμων, εντοπίζοντας μικροσκοπικά σημάδια που κάνουν τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με ανθρώπινο χέρι να ξεχωρίζουν από όσες έχουν παραχθεί από μηχανές.

Η πρόοδος της ΑΙ, όμως, θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα εργαλεία εντοπισμού. Δοκιμή πραγματοποίησαν οι ΝΥΤ σε πέντε νέες εφαρμογές εντοπισμού τέτοιων εικόνων, ανακατεύοντας 100 αληθινές φωτογραφίες με συνθετικές εικόνες. Το τεστ έδειξε ότι οι εφαρμογές σημειώνουν μεν πρόοδο, καταγράφοντας ωστόσο ποσοστό αστοχίας, καθώς απέτυχαν να αναγνωρίσουν αρκετές από τις ψηφιακές εικόνες.

Οι εφαρμογές εντοπισμού είναι σχεδιασμένες για να παρατηρούν μικροσκοπικά σημάδια, ενσωματωμένα στις φωτογραφίες ΑΙ. Αναζητούν ασυνήθιστα πρότυπα διάταξης των χρωμάτων, καθώς και στην ευκρίνειά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά περιέχουν οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από μηχανές. Το λογισμικό εντοπισμού είναι, όμως, ανίκανο να «διαβάσει» τα συμφραζόμενα της εικόνας, καθιστώντας το έργο του πιο δύσκολο. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες τόνισαν ότι συνειδητοποιούν τα μειονεκτήματα των εφαρμογών τους.

Ο ειδικός της τεχνητής νοημοσύνης Τσενάο Ταν του Πανεπιστημίου του Σικάγου δεν πείθεται. «Οι εφαρμογές εντοπισμού δεν είναι αποτελεσματικές και δεν περιμένω να βελτιωθούν στο μέλλον. Σε πολύ λίγα χρόνια, όσα μπορεί να δημιουργήσει ένας άνθρωπος με την εικόνα, η τεχνητή νοημοσύνη θα τα κάνει καλύτερα και η διαφορά δεν θα είναι δυνατόν να εντοπισθεί», λέει ο Ταν.

Οι εταιρείες εντοπισμού εικόνων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν προάγουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, βοηθούν στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, της οικονομικής απάτης, της μη συναινετικής πορνογραφίας και της εικαστικής ανεντιμότητας. Ερευνητές της ΑΙ υποστηρίζουν από τη μεριά τους ότι τα εργαλεία εντοπισμού ψεύτικων εικόνων δεν πρέπει να είναι η μοναδική άμυνα της ανθρώπινης κοινωνίας κατά της παραπλάνησης, με τους δημιουργούς των εικόνων να καλούνται να τοποθετήσουν υδατογραφήματα ενημερώνοντας για την ψηφιακή φύση της δουλειάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή