Ουκρανία: Νέα στοιχεία για τη χρήση απαγορευμένων ναρκών από τις δυνάμεις του Κιέβου

Ουκρανία: Νέα στοιχεία για τη χρήση απαγορευμένων ναρκών από τις δυνάμεις του Κιέβου

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από το Κίεβο να τηρήσει τη δέσμευσή του για μη χρήση τέτοιου είδους όπλων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε νέα στοιχεία για τη χρήση αδιακρίτως απαγορευμένων ναρκών από τις δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε από το Κίεβο να τηρήσει τη δέσμευση που έλαβε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μην χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα, να ερευνήσει ενδεχόμενη χρήση τους και να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Η δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να ερευνήσει την κατά τα φαινόμενα χρήση από τον στρατό της απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού είναι μια σημαντική αναγνώριση του καθήκοντός της να προστατεύει τους αμάχους», δήλωσε ο Στιβ Γκους επικεφαλής του τμήματος για τα όπλα στο HRW.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι ενημέρωσε για τα ευρήματά του την ουκρανική κυβέρνηση με επιστολή που της απέστειλε τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση από το Κίεβο.

Το 2005 η Ουκρανία επικύρωσε τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και προβλέπει την καταστροφή των αποθεμάτων τους.

Η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη και η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τις ρωσικές δυνάμεις «παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατήγγειλε το HRW.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το HRW έχει δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις εκθέσεις στις οποίες καταγράφει τη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις 13 ειδών ναρκών κατά προσωπικού που σκότωσαν ή τραυμάτισαν αμάχους.

Η νέα αυτή έκθεση αποτελεί συνέχεια αναφοράς που εξέδωσε η ΜΚΟ τον Ιανουάριο, στην οποία κατήγγειλε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες με χιλιάδες νάρκες PMF-1 σε περιοχές που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε και τις ανακατέλαβαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT