Βραζιλία: Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον Μπολσονάρου για οκτώ χρόνια

Βραζιλία: Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον Μπολσονάρου για οκτώ χρόνια

Είναι η πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία του δικαστηρίου που επιβάλλεται απαγόρευση σε πρώην πρόεδρο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο εκλογοδικείο της Βραζιλίας απαγόρευσε σήμερα Παρασκευή στον Ζαΐρ Μπολσονάρου να θέσει υποψηφιότητα για οκτώ χρόνια λόγω των ψευδών ισχυρισμών που έκανε σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών. 

Ο εισαγγελέας ο Πάουλο Γκουστάβο Γκονέτ Μπράνκο, δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης ότι η ρητορική του πρώην προέδρου «υπερέβη κατά πολύ την ελευθερία της έκφρασης».

«Οι ισχυρισμοί του Μπολσονάρου δεν ήταν απλώς απερίσκεπτοι- ήταν γνωστό ότι ήταν αβάσιμοι», είπε.

Η απόφαση, αν δεν καταπέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνει ότι ο 68χρονος Μπολσονάρου δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μέχρι τις εκλογές του 2030, όταν θα είναι 75 ετών.

Είναι η πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία του δικαστηρίου που εφαρμόζει την απαγόρευση σε πρώην πρόεδρο.

Στην ομιλία του, τον Ιούλιο του 2022 στην προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μπολσονάρου είπε ότι ήθελε «να διορθώσει τα σφάλματα» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς όμως να παράσχει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo, οι δικαστικές αρχές προειδοποίησαν τον Μπολσονάρου τουλάχιστον 31 φορές μεταξύ Ιουλίου 2021 και Αυγούστου 2022 ότι θα μπορούσε να τιμωρηθεί για τους ισχυρισμούς του. 

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου. Επέστρεψε στη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπος και με έρευνες για άλλες υποθέσεις.

Οι Αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή έφερε στη χώρα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του, χωρίς να τα δηλώσει.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει χάσει την ασυλία του. Εκτός από την έρευνα για τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου, οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διαχείριση της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή