Αποχωρούν άμεσα οι κυανόκρανοι από το Μάλι -«Δάκτυλο» Πριγκόζιν βλέπει ο Λευκός Οίκος

Αποχωρούν άμεσα οι κυανόκρανοι από το Μάλι -«Δάκτυλο» Πριγκόζιν βλέπει ο Λευκός Οίκος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι έχει καταβάλει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην «Βάγκνερ» από τα τέλη του 2021

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε σήμερα με ψήφισμα του να τερματίσει την δεκαετούς διάρκειας ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι, μετά την αιφνίδια απαίτηση πριν από δύο εβδομάδες της στρατιωτικής χούντας της δυτικοαφρικανικής χώρας, να αποχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» η δύναμη των 13.000 ατόμων ειρηνευτικής αποστολής.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» στην Αφρική και κατηγόρησαν τον ηγέτη της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι συνέβαλε να οργανωθεί η αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από το Μάλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι έχει καταβάλει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην «Βάγκνερ» από τα τέλη του 2021, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο τερματισμός της επιχείρησης, γνωστής ως MINUSMA, γίνεται μετά από χρόνια εντάσεων και κυβερνητικών περιορισμών που είχαν παρακωλύσει τις ειρηνευτικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις από τότε που το Μάλι άρχισε να συνεργάζεται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner το 2021.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία των αμάχων από μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η κατάσταση της ασφάλειας θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν η αποστολή αναχωρήσει, αφήνοντας τον ανεπαρκώς εξοπλισμένο στρατό του Μάλι μόνο με περίπου 1.000 μαχητές της Wagner για να καταπολεμήσει τους μαχητές που ελέγχουν τμήματα της επικράτειας στην έρημο βόρεια και κεντρικά.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξουσιοδοτεί τη MINUSMA να ανταποκριθεί – «εντός της άμεσης περιοχής της» – σε άμεσες απειλές βίας κατά των αμάχων και να συμβάλει στην ασφαλή, υπό την ηγεσία των πολιτών, διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συνεργαστεί με τις αρχές του Μαλί για την κατάρτιση ενός σχεδίου μεταφοράς των καθηκόντων της MINUSMA και να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 15 Αυγούστου. Καλεί το Μάλι να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της αποχώρησης της MINUSMA.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Αμπμντουλαγί Ντιόπ, ζητώντας την αποχώρηση της MINUSMA, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ της αποστολής του ΟΗΕ και των αρχών του Μαλί.

Έως την 31η Δεκεμβρίου η MINUSMA έχει εξουσιοδοτηθεί να παρέχει ασφάλεια στο προσωπικό, τις εγκαταστάσεις, τις αυτοκινητοπομπές, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΟΗΕ, να εκτελεί επιχειρήσεις για την απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο και να παρέχει εκκενώσεις για ιατρικούς λόγους.

Το Μάλι αγωνίζεται να αναχαιτίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που ρίζωσε μετά από μια εξέγερση το 2012. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέπτυξε τη MINUSMA το 2013 για να υποστηρίξει τις ξένες και τοπικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η απογοήτευση για την αυξανόμενη ανασφάλεια ώθησε σε δύο πραξικοπήματα στο Μάλι το 2020 και το 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT