Βενεζουέλα: Αποκλεισμός 15 ετών από την πολιτική για το φαβορί της αντιπολίτευσης

Βενεζουέλα: Αποκλεισμός 15 ετών από την πολιτική για το φαβορί της αντιπολίτευσης

Το 2019, η Μασάντο υποστήριξε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του Νικολάς Μαδούρο και τάχθηκε στο πλευρό του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώην βουλευτής Μαρία Κορίνα Μασάδο στερήθηκε του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, ανέφεραν σήμερα οι αρχές της Βενεζουέλας.

Η Μασάντο θεωρείται φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα της αντιπολίτευσης για την προεδρία, καθώς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνολικά 14 υποψήφιοι συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές, αλλά μόνο δύο έχουν πραγματικές πιθανότητες νίκης: ο μετριοπαθής Eνρίκε Καπρίλες και η Μάσαντο. 

Σε απάντηση επιστολής νομοθέτη του κυβερνώντος κόμματος, οι αρχές της Βενεζουέλας δήλωσαν ότι παρατείνουν την ποινή που της είχε επιβληθεί, αρχικά το 2015. Εκείνη την χρονιά, η Μασάντο τιμωρήθηκε με 12 μήνη αναστολή της ιδιότητας λόγω παράλειψης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Το 2019, η Μασάντο υποστήριξε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά του Νικολάς Μαδούρο και τάχθηκε στο πλευρό του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Η Μασάδο, η οποία έχει προτείνει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA και την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας, χαρακτήρισε την «απαγόρευση από το καθεστώς, σκουπίδι».

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τη δυνατότητα της να κατέβει στις προκριματικές εκλογές, αλλά σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να εγγραφεί στις εκλογικές αρχές για να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο της προεδρικής κούρσας.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο διέκοψε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το 2019, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Στην προσπάθειά της να επιτύχει την εκδίωξη του κ. Μαδούρο από την εξουσία, η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ομοβροντίες κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Αν και ο αμερικανός νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει επισήμως να μην αναγνωρίζει τον κ. Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, κρίνοντας ότι εξελέγη με «απάτη» στις εκλογές του 2018 από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, η πετρελαϊκή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις, ενώ χαλάρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας έπειτα από κάποια πρόοδο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, επιτρέποντας ιδίως στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να δραστηριοποιηθεί στο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταρχήν τους επόμενους έξι μήνες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT