Χωρίς εκπαίδευση οι Γάλλοι αστυνομικοί

Χωρίς εκπαίδευση οι Γάλλοι αστυνομικοί

Μετά τον θάνατο του 17χρονου, ακόμη και στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων της αστυνομίας παραδέχονται ότι η εκπαίδευση των στελεχών μετά τον νόμο υπήρξε δραματικά ελλιπής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017, ύστερα από δεκαετίες επιμονής των συνδικάτων της αστυνομίας, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε να επιτραπεί η χρήση όπλων σε οδηγούς οι οποίοι αρνούνταν να σταματήσουν για έλεγχο, ακόμη και όταν η ζωή των αστυνομικών δεν απειλείτο. Εκτοτε, ο αριθμός θανάτων οδηγών από όπλα αστυνομικών εξαπλασιάστηκε. Πέρυσι, 13 άτομα –αριθμός ρεκόρ– σκοτώθηκαν μέσα στα οχήματά τους. Σήμερα, μετά τον θάνατο του 17χρονου, ακόμη και στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων της αστυνομίας παραδέχονται ότι η εκπαίδευση των στελεχών μετά τον νόμο υπήρξε δραματικά ελλιπής. «Δεν λάβαμε την παραμικρή εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που ανοίγουν πυρ επειδή πιστεύουν ότι απολαύουμε της προστασίας του νόμου, κάτι που δεν ισχύει», λέει ο αστυνομικός και συνδικαλιστής Φρεντερίκ Λαγκάς. Τα μαθήματα έγιναν μέσω Διαδικτύου και αποτελούνταν από βίντεο που εξηγούσαν πότε μπορεί και πότε όχι να χρησιμοποιείται ένοπλη βία. Η ύλη ήταν θεωρητική και δεν ανταποκρινόταν στην καθημερινότητα του αστυνομικού. Περυσινή έκθεση αποκάλυψε ότι 40% των αστυνομικών απέφυγαν να παρακολουθήσουν τρεις υποχρεωτικές ημέρες εκπαίδευσης για την οπλοχρησία.

Ο αυστηρός νόμος του 2017 αποτελεί ακούσια επίπτωση της αντιτρομοκρατικής απειλής και των αυξανόμενων επιβουλών κατά της αστυνομίας. Την τακτική της χρήσης πυρός εναντίον κινούμενων οχημάτων έχουν απαγορεύσει πολλές αμερικανικές αστυνομικές διευθύνσεις, θεωρώντας την παρακινδυνευμένη. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έχει δικαίωμα να πυροβολεί αυτοκίνητα από το 1972. Η γαλλική νομοθεσία μέχρι το 2017 επέτρεπε τη χρήση όπλου εναντίον οδηγών οχημάτων, μόνο αν η ζωή αστυνομικού βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι πολιτικά ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις της γαλλικής αστυνομίας, όμως, εξασφάλισαν κανόνες εμπλοκής όμοιους με αυτούς της γαλλικής χωροφυλακής, παραστρατιωτικού σώματος υπαγομένου στο υπουργείο Αμυνας. Καμία αύξηση των θανάτων οδηγών από πυρά στελεχών της καλά εκπαιδευμένης χωροφυλακής δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, από το 2017 έως σήμερα. «Είναι σαφές: ο νόμος του 2017 που έδωσε μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία είναι η αιτία για την αύξηση των θανάτων», υπογραμμίζει ο Σεμπαστιέν Ροσέ, ειδικός του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT