Γαλλία: Η ένταση παραμένει – Κάθε νύχτα, μια νέα δοκιμασία – Φωτιές, οδοφράγματα, λεηλασίες

Γαλλία: Η ένταση παραμένει – Κάθε νύχτα, μια νέα δοκιμασία – Φωτιές, οδοφράγματα, λεηλασίες

Με αστυνομικές ενισχύσεις και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν οι γαλλικές Αρχές άλλη μία δύσκολη νύχτα, στον απόηχο πια της κηδείας του 17χρονου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες συλληφθέντες, εκατοντάδες κατεστραμμένα κτήρια, χιλιάδες καμένα αυτοκίνητα, εκατοντάδες τραυματίες και ένας νεκρός (ο οποίος φέρεται να έπεσε από ταράτσα κτηρίου στην πόλη Ρουέν το βράδυ της Πέμπτης) είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του νέου κύκλου βίας στον οποίο έχει βυθιστεί η Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ Μ. από πυρά αστυνομικού στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στη Γερμανία την Κυριακή, 02 Ιουλίου, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, την πρώτη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία έπειτα από 23 χρόνια, η οποία όμως πλέον αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας λόγω των επεισοδίων.

Η «ιστορική» επίσκεψη Μακρόν στη Γερμανία που αναβλήθηκε 

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία», ελπίζοντας «ότι η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και ότι η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ακόμη δεν έχουν οριστεί νέες ημερομηνίες για την εν λόγω επίσκεψη.

Σε κλοιό έντασης 

Ήδη από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας εκτυλίσσονται κάθε νύχτα επεισόδια.

Μόνο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο περίπου 1.350 οχήματα και 234 κτήρια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ στο στόχαστρο επιθέσεων βρέθηκαν και δεκάδες αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα επεισόδια στην πόλη της Μασσαλίας στον γαλλικό νότο, όπου πλήθη λεηλάτησαν καταστήματα, μεταξύ αυτών και ένα κατάστημα με όπλα από το οποίο λέγεται μάλιστα ότι έκλεψαν κυνηγετικές καραμπίνες αλλά όχι σφαίρες, όπως αναφέρει η γαλλική αστυνομία.

Μόνο το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 προσαγωγές σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενώ περίπου 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν αναπτυχθεί συνολικά στους δρόμους της χώρας με στόχο τον περιορισμό των επεισοδίων.

Η νέα σπίθα

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, 27 Ιουνίου, όταν ο αλγερινής/μαροκινής καταγωγής 17χρονος Ναέλ δέχθηκε, αν και άοπλος ο ίδιος, τα πυρά ενός 38χρονου αστυνομικού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο 17χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν επιχείρησε να διαφύγει από αστυνομικό έλεγχο με το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε.

Το θύμα δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και λέγεται ότι ήταν γνωστό στις Αρχές καθώς είχε συλληφθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν για μικροαδικήματα (αντίσταση κατά της αρχής, παραβάσεις ΚΟΚ, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οδήγηση χωρίς δίπλωμα και ασφάλεια κ.ά.).

Όπως φαίνεται ωστόσο στο σχετικό βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, ο 17χρονος δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος όταν πάτησε γκάζι για να διαφύγει, αν και η πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε δεν αποτελούσε απειλή για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που του έκαναν έλεγχο.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου έχει πια χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, αυτός ο νέος κύκλος βίας έρχεται σε μια μάλλον δύσκολη χρονική στιγμή, ενώ το τοπίο στη χώρα ήταν ήδη «ναρκοθετημένο» από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.  

Όπως το 2005… 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσα ζει η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν την επεισοδιακή περίοδο του 2005, όταν ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε αναγκαστεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από τον θάνατο δύο νεαρών που έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία.

Το στοίχημα πλέον για τον Μακρόν, την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας θα είναι να καταφέρουν να περιορίσουν την ένταση προτού εκείνη γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο μέσα από κινήσεις όπως είναι: η ακινητοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών μετά τις 21:00 το βράδυ, η απαγόρευση πώλησης και μεταφοράς εύφλεκτων ουσιών, η αναβολή της διεξαγωγής μεγάλων εκδηλώσεων και το κατέβασμα των αναρτήσεων που ενθαρρύνουν τη βία μέσω των social media (ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν είχε για αυτόν τον λόγο επαφές με στελέχη των εταιρειών Meta, Twitter, Snapchat και TikTok), ενώ έτοιμα να βγουν στους δρόμους είναι και τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα, ενώ συνολικά από το ξέσπασμα αυτού του νέου κύκλου βίας και έπειτα, οι συλλήψεις/προσαγωγές έχουν ξεπεράσει τις 2.200, τα καμένα αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει τα 2.000 και τα καταστήματα (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, ρεστοράν κ.ά.) που έχουν υποστεί φθορές υπολογίζονται σε περισσότερα από 700.  

Ανήλικοι πολλοί από τους συλληφθέντες 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, περίπου το 30% των συλληφθέντων είναι άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη. 

Η κηδεία 

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, μέσα σε κλίμα θρήνου και οδύνης, στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία, ενώ εκεί είχαν πάρει θέση και πολλοί εθελοντές με κίτρινα γιλέκα αποστολή των οποίων ήταν να φροντίσουν ότι δεν θα σημειωθούν επεισόδια. Η οικογένεια του θύματος είχε ζητήσει από τα ΜΜΕ να παραμείνουν μακριά από τον χώρο.

Η τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5μιση το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε «πολύ ήρεμα, με περισυλλογή, χωρίς παρεκτροπές», σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ.  

Οι Αρχές, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως είναι η Μασσαλία και η Λυών, προετοιμάζονταν για άλλη μια δύσκολη νύχτα, υποδεχόμενες αστυνομικές ενισχύσεις και παίρνοντας πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι ξανά επί ποδός απόψε σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επρόκειτο μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι από όπου θα παρακολουθούσε την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.

Τι υποστηρίζει ο αστυνομικός που πυροβόλησε 

Όσο για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Ναέλ, εκείνος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, υποστηρίζει ότι πήγε να πυροβολήσει τον 17χρονο οδηγό στο πόδι αλλά τη στιγμή εκείνη επιτάχυνε το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να κουνηθεί το όπλο του και η σφαίρα να βρει τον 17χρονο στο στήθος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή