Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι έχει απομακρύνει 700.000 παιδιά από την Ουκρανία

Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι έχει απομακρύνει 700.000 παιδιά από την Ουκρανία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι έχει απομακρύνει 700.000 παιδιά από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας και τα έχει εγκαταστήσει σε ρωσικό έδαφος.

Ο επικεφαλής διεθνούς επιτροπής του ρωσικού κοινοβουλίου, Γκριγκόρι Καράσιν, ανέφερε στο Telegram αργά το βράδυ της Κυριακής πως «τα τελευταία χρόνια, 700.000 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε εμάς, μακριά από τους βομβαρδισμούς και τις περιοχές των συγκρούσεων» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμά της να μεταφέρει παιδιά από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος, αποσκοπεί στο να «προστατεύσει τα ορφανά και τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στις ζώνες των συγκρούσεων».

Ωστόσο, η Ουκρανία τονίζει ότι πολλά παιδιά έχουν μετακινηθεί παράνομα και οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι χιλιάδες ανήλικοι έχουν απομακρυνθεί βίαια από τα σπίτια τους.

Περισσότερα από 19.492 παιδιά «έχουν απομακρυνθεί παράνομα»

Οι περισσότερες μετακινήσεις ανθρώπων και παιδιών έγιναν τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούλιο του 2022, οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η Ρωσία είχε «απομακρύνει βίαια» 260.000 παιδιά, ενώ το υπουργείο ενσωμάτωσης των κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι 19.492 παιδιά θεωρείται σήμερα ότι έχουν μετακινηθεί παράνομα.

Το Rush Foundation ανακοίνωσε επίσης ότι την άνοιξη του 2022, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απομάκρυνση ορφανών από την Ουκρανία στην Τουρκία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνολικά, φέρονται να μετακινήθηκαν 2.700 ορφανά, καθώς και παιδιά στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters και Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή