Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στις ακτές της Νιγηρίας

Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στις ακτές της Νιγηρίας

Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, μεταξύ αυτών το αντιτορπιλικό Nanning και η φρεγάτα Sanya, έφτασαν στις ακτές της Νιγηρίας, πραγματοποιώντας μια μάλλον «ασυνήθιστη επίσκεψη» σε μια περιοχή στην οποία το Πεκίνο διεκδικεί επιρροή.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, μεταξύ αυτών το αντιτορπιλικό Nanning και η φρεγάτα Sanya, έφτασαν στις ακτές της Νιγηρίας την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιώντας μια μάλλον «ασυνήθιστη επίσκεψη» σε μια περιοχή στην οποία το Πεκίνο επιχειρεί εδώ και καιρό να ενισχύσει την επιρροή του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κινεζική πλευρά, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Νιγηρία χαιρέτισε την πενθήμερη επίσκεψη ως ορόσημο των σινο-νιγηριανών δεσμών και το ναυτικό της Νιγηρίας εξέφρασε την προθυμία να συνεργαστεί με την Κίνα για την ασφάλεια στη θάλασσα και για τη διατήρηση της σταθερότητας στον Κόλπο της Γουινέας.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Δυτική Αφρική είναι σημαντικός εξαγωγέας αργού. Χώρες όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία είναι, μάλιστα, μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών πετρελαίου της Κίνας, ενώ στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας δραστηριοποιείται κάνοντας έρευνες για υδρογονάνθρακες και ο κινεζικός κολοσσός CNOOC.

Παράλληλα, κινεζικές εταιρείες, όπως η China Harbour Engineering, έχουν επενδύσει και στην ανάπτυξη νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο Λάγος, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι βαθέων υδάτων Lekki.

Λέγεται ότι το κινεζικό πολεμικό ναυτικό μπορεί να αποκτήσει βάση στον Κόλπο της Γουινέας, κάτι που, ωστόσο, προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2017 το Πεκίνο έχει αποκτήσει στρατιωτική βάση, την πρώτη υπερπόντια κινεζική βάση, στο Τζιμπουτί.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή