Reuters: Παρατείνεται η θητεία Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Reuters: Παρατείνεται η θητεία Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Η θητεία του έχει ήδη παραταθεί εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο Τρίτη για την παράταση της θητείας του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters. 

Oι περισσότεροι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει γενικός γραμματέας της συμμαχίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η απόφαση για το μέλλον του Στόλτενμπεργκ εκκρεμούσε ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της συμμαχίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά την υψηλή σημασία του ρόλου, η επιλογή είναι εξαιρετικά αδιαφανής και διεξάγεται μέσω διαβουλεύσεων. Οι διαβουλεύσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλήξουν σε ομοφωνία.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους φερόμενους αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Ο Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή