Αλβανία: Επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον

Αλβανία: Επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον

Ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να βρεθεί λύση στο Κόσοβο. Θερμή υποδοχή από τον Έντι Ράμα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για την επίλυση της κρίσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η οποία έχει αυξήσει σοβαρά τις εντάσεις μεταξύ της Πρίστινα με τη γειτονική Σερβία απεύθυνε σήμερα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία.

Στην ομιλία του ενώπιον ανώτατων αξιωματούχων της Αλβανίας και πολιτών που συγκεντρώθηκαν προς τιμήν του στα Τίρανα, τόνισε ότι οι εκλογές στο βορρά πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχει μια διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο που θα ήθελα να μην είχε συμβεί ποτέ. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου, αλλά στα χέρια των Κοσοβάρων. Νομίζω ότι οι αρχές έκαναν λάθος», είπε.

Yπενθυμίζεται ότι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν. Μόνο ένας συνδυασμός που εκπροσωπεί Σέρβους δήλωσε συμμετοχή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο Εντι Ράμα εκθείασε τον Μπιλ Κλίντον ως παγκόσμιο ηγέτη και περισσότερο, όπως είπε, για την ιστορική δικαίωση του αλβανικού έθνους σχετικά με την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προσωπικό έργο του πρώην προέδρου.

Ο Μπιλ Κλίντον είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό. Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινας στο Κόσοβο φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 ανεγέρθη ανδριάντας του σε πλατεία της πόλης.

Οι νατοϊκές δυνάμεις εισήλθαν στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου του 1999, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Κουμάνοβο (Βόρεια Μακεδονία) με την ηγεσία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT