«Εξωση» σε 150 ορθόδοξους μοναχούς από τον Ζελένσκι

«Εξωση» σε 150 ορθόδοξους μοναχούς από τον Ζελένσκι

Σχεδιάζει να τους εκδιώξει από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου επειδή διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα. «Δεν θέλουν να φύγουν», λέει ο ιερέας Πολύκαρπος Λινένκο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Aνένδοτο κατά ορθoδόξων μοναχών που διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα έχει κηρύξει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σχεδιάζει να εκδιώξει 150 εξ αυτών από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Φοβούμενοι πιθανή επέμβαση της αστυνομίας, τουλάχιστον δέκα μοναχοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. «Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 150 ακόμη, δεν θέλουν να φύγουν», λέει ο ιερέας Πολύκαρπος Λινένκο, ο οποίος ζει στο μοναστήρι εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. «Καταδικάζω τη Ρωσία για την εισβολή στη χώρα μας και τις δολοφονίες», λέει ο 52χρονος επικεφαλής πλέον της κοινότητας, από τότε που ο μητροπολίτης Παύλος Λεμπίντ, προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι στο πόδι. Η ουκρανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον ηγούμενο Παύλο για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ο κληρικός φέρεται πως δικαιολόγησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες. «Ο Θεός δεν θα συγχωρήσει τον Ζελένσκι», είχε προειδοποιήσει τον Ουκρανό πρόεδρο ο Παύλος τον περασμένο Μάρτιο με βίντεο στο YouTube. Aπό την πλευρά του ο Κύριλλος είχε ζητήσει παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, του γ.γ. του ΟΗΕ και άλλων θρησκευτικών ηγετών προκειμένου να «παγώσει» η εκδίωξη.

«Προσβεβλημένος»

Ο πατέρας Πολύκαρπος αντιθέτως τονίζει ότι η Εκκλησία του αποσχίστηκε επίσημα από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την εισβολή, ενώ αποκαλεί εγκληματίες πολέμου τον πρόεδρο Πούτιν και τον πιστό στο Κρεμλίνο πατριάρχη. Ομως, δεν θέλει να εγκαταλείψει την πίστη του εξαιτίας αυτού. «Το να ζω εδώ στο μοναστήρι και να ανήκω σε αυτή την Εκκλησία δεν με εμποδίζει να είμαι πατριώτης της Ουκρανίας», λέει ο μοναχός. «Αισθάνομαι προσβεβλημένος όταν με αποκαλούν παπά της Μόσχας ή προδότη της πατρίδας μου, της Ουκρανίας».

Οι ουκρανικές αρχές καταδιώκουν τους μοναχούς εδώ και μήνες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι βλέπει την Εκκλησία γεμάτη κατασκόπους της Μόσχας. Θέλει να διώξει τους μοναχούς από τη Λαύρα των Σπηλαίων, διάσημο τόπο προσκυνήματος στον Δνείπερο, που μάλιστα προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η εγκατάσταση, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, πρόκειται τώρα να παραδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά οι μοναχοί δεν υποχωρούν: προειδοποιούν για πολιτικές διώξεις, όπως εκείνες που έκαναν οι κομμουνιστές στη Σοβιετική Ενωση και αγωνίζονται δικαστικά για τις καταγγελίες και μη ανανεώσεις των μισθολογικών τους συμβάσεων. Επιπλέον, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για βίαιες επιθέσεις και για επιδρομές της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή