Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για τις γυναίκες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για τις γυναίκες

Οι ελευθερίες των γυναικών έχουν περιοριστεί δραματικά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το 2011. 

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε να κλείσουν τα ινστιτούτα αισθητικής στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ηθών, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στη δημόσια ζωή.

Οπως διευκρίνισε ο Μοχαμάντ Σαντίκ Ακίφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας των Ηθών και Προώθησης της Αρετής, στο BBC, έχει δοθεί διορία ενός μήνα στις επιχειρήσεις ώστε να συμμορφωθούν, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο.

Τα ινστιτούτα αισθητικής εμφανίστηκαν στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, στα τέλη του 2001.

Πολλά παρέμειναν ανοιχτά μετά το 2021, με τις ταμπέλες και τα παράθυρά τους καλυμμένα, προσφέροντας σε κάποιες γυναίκες εργασία και στις πελάτισσές τους υπηρεσίες.

Καταστολή ελευθεριών

Οι ελευθερίες των γυναικών έχουν περιοριστεί δραματικά από τη στιγμή κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το 2011. 

Ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τους ολοένα και αυξανόμενους περιορισμούς που επιβάλλουν κατά καιρούς οι Ταλιμπάν στις γυναίκες. 

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση κοριτσιών και γυναικών στη μάθηση, σε γυμναστήρια, στα πάρκα και εσχάτως στην εργασία στα Ηνωμένα Εθνη. 

Ειδικότερα, πέρυσι οι αρχές του Αφγανιστάν έκλεισαν τα περισσότερα λύκεια θηλέων, απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αλλά και να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής. Η παρουσία γυναικών απαγορεύεται σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως τα λουτρά, τα γυμναστήρια και τα πάρκα.

Πηγή: BBC/ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή