Ο viral λογαριασμός που εξόργιζε το Twitter είναι τελικά ψεύτικος

Ο viral λογαριασμός που εξόργιζε το Twitter είναι τελικά ψεύτικος

Η «περήφανη υποστηρικτής των Δημοκρατικών», όπως περιέγραψε τον εαυτό της η κάτοχός του λογαριασμού, δεν εμφανίζεται σε κανένα τηλεφωνικό ή εκλογικό αρχείο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε οκτώ μήνες, η Ερικα Μαρς είχε περισσότερους από 130.000 ακολούθους στο Twitter όπου εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με φλέγοντα θέματα της αμερικανικής επικαιρότητας.

Οι συντηρητικοί χρησιμοποιούσαν μάλιστα συχνά-πυκνά τον λογαριασμό της ως παράδειγμα υπερβολής των αριστερών – φιλελεύθερων.

Οταν την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την κατάργηση της «θετικής δράσης» (affirmative action) στα πανεπιστήμια, το tweet της προβλήθηκε περισσότερες από 27 εκατομμύρια φορές.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα: Πρόκειται για έναν ψεύτικο λογαριασμό. 

Η «περήφανη υποστηρικτής των Δημοκρατικών» στην Ουάσιγκτον, όπως περιέγραψε τον εαυτό της στο Twitter, δεν εμφανίζεται σε κανένα τηλεφωνικό ή εκλογικό αρχείο. Η προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν και το Ιδρυμα Ομπάμα, όπου ισχυρίστηκε ότι εργάστηκε εθελοντικά, δεν έχουν κανένα στοιχείο της.

Στο μόνο άλλο γνωστό προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, δημοσιεύει αντίγραφα των tweets της, χωρίς να δείχνει το πρόσωπό της. Ενας ειδικός δήλωσε ότι οι τρεις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο Twitter – οι οποίες δείχνουν μια νεαρή, χαμογελαστή ξανθιά γυναίκα – είναι αποτέλεσμα photoshop. 

«Υποψιάζομαι ότι αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει», δήλωσε ο Τζον Ράιλτον, ερευνητής στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο οποίος μελετά τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση. 

Αφότου η Washington Post έθεσε ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση σε υπαλλήλους του τμήματος ασφάλειας του Twitter, ο λογαριασμός ανεστάλη την Κυριακή.

Ο viral λογαριασμός που εξόργιζε το Twitter είναι τελικά ψεύτικος-1

Ο λογαριασμός ανέβαζε μηνύματα πολωτικά και εμπρηστικά – μια τακτική γνωστή ως «rage baiting».

Η στρατηγική αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα τρολ που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση για να προκαλέσουν χάος κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας του 2016. Περισσότερες από 100 ιστοσελίδες είχαν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου των ΗΠΑ το 2016, να αναρτούν fake news.

Η Μαρς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, κάνοντας μαζικά αιτήματα προς τους ακολούθους της να κάνουν retweet αν συμφωνούσαν. Η τακτική έφερε αποτέλεσμα: Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είχε συνολικά πάνω από 60.000 ακολούθους, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών μέσων SocialBlade.

Είχε το μπλε σήμα «επαλήθευσης»

Ο λογαριασμός έφερε μεν το μπλε σήμα «επαλήθευσης» – ένα εικονίδιο που κάποτε σήμαινε ότι είναι πραγματικός, αλλά μετά την εξαγορά του Μασκ, δινόταν σε όποιον απλά κατέβαλε το αντίτιμο. 

Αφού αρνούνταν συστηματικά να δώσει λεπτομέρειες για κοινωνικές δραστηριότητες, χόμπι, προτιμήσεις, ο λογαριασμός ήγειρε υποψίες μεταξύ των ειδικών της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Στο Twitter, αρκετοί άρχισαν να λένε είτε ότι ήταν «δεξιό τρολ», «ξένος πράκτορας», ή «λογαριασμός με στόχο να συλλέγει δεδομένα για τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών».

Στη Βόρεια Μακεδονία

Ενας πρώην υπάλληλος του Twitter που ερευνούσε ψεύτικους λογαριασμούς δήλωσε ότι σημειώθηκε αύξηση στη Βόρεια Μακεδονία γύρω στον Οκτώβριο του 2022, οι οποίοι εμφανίζονταν ως influencers υπέρ του Τραμπ. 

Δεν είναι σαφές αν ο λογαριασμός της Μαρς προερχόταν από τη Βόρεια Μακεδονία, εκτιμά ο πρώην υπάλληλος του Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά των δικτύων ψεύτικων πολιτικών λογαριασμών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Mε πληροφορίες από Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή