Κι όμως, μια «μάχη σε κλουβί» μεταξύ Μασκ και Ζούκερμπεργκ δεν είναι απίθανο σενάριο

Κι όμως, μια «μάχη σε κλουβί» μεταξύ Μασκ και Ζούκερμπεργκ δεν είναι απίθανο σενάριο

Το ακραίο αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο της «μάχης» μεταξύ δύο δισεκατομμυριούχων μέσα σε κλουβί στο Κολοσσαίο ή στο Λας Βέγκας… και η σκληρή πραγματικότητα του ανταγωνισμού των τεχνολογικών κολοσσών με φόντο το Twitter.

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλητές των πολεμικών τεχνών σίγουρα δεν είναι. Ούτε ο ένας (ο προπονημένος μεν αλλά μάλλον φειδωλός στα λόγια). Ούτε ο άλλος (ο απροπόνητος μεν αλλά εκκεντρικά φαφλατάς)… Φημολογείται, ωστόσο, ότι μπορεί όντως να δοκιμάσουν να λύσουν τις διαφορές τους με γροθιές, λακτίσματα και λαβές, μέσα σε ένα οχτάγωνο «κλουβί» όπως είναι εκείνα στα οποία πραγματοποιούνται οι αγώνες μεικτών πολεμικών τεχνών (Mixed Martial ArtsMMA).

Εάν μάλιστα ισχύει το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, τότε έχουν ήδη γίνει όχι μία αλλά πολλές επαφές, με στόχο να συμφωνηθούν όλα εκείνα τα διαδικαστικά που απαιτούνται προκειμένου όντως να διεξαχθεί ένας τέτοιος αγώνας.  

«Και γιατί να ενδιαφερθώ;», διερωτάται κανείς εύλογα. Οι κορυφαίοι αθλητές MMA στον κόσμο άλλωστε ήδη προσφέρουν θέαμα στο πλαίσιο διοργανώσεων όπως είναι εκείνες των πρωταθλημάτων UFC, One κ.ά. ενώ κι από ερασιτεχνικούς αγώνες στο διαδίκτυο άλλο τίποτα…

Ο Ντάνα Ουάιτ πάντως – ο άνθρωπος πίσω από την «αυτοκρατορία» που ακούει στο όνομα UFC (Ultimate Fighting Championship: η δημοφιλέστερη διοργάνωση αγώνων μεικτών πολεμικών τεχνών στον κόσμο) – ήδη ενδιαφέρθηκε…

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός των μεικτών πολεμικών τεχνών για να ενδιαφερθεί για αυτόν τον αγώνα. Όλοι θα ήθελαν να τον δουν. Θα ήταν ο μεγαλύτερος αγώνας στα χρονικά», δήλωσε ο Ουάιτ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για κάποιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά για μια «σοβαρή» πρόταση η οποία είναι όντως πιθανό να υλοποιηθεί.

Κι αν υλοποιηθεί… τότε ετοιμαστείτε για έναν αγώνα ανάμεσα στον 52χρονο Ελον Μασκ από τη μία πλευρά (ύψος 1,87 μ., 85 κιλά), και τον 39χρονο Μαρκ Ζούκερμπεργκ από την άλλη (ύψος 1,71 μ. 70 κιλά).

Κι όμως, μια «μάχη σε κλουβί» μεταξύ Μασκ και Ζούκερμπεργκ δεν είναι απίθανο σενάριο-1
Ο Ντάνα Ουάιτ του UFC (AP Photo/John Locher, File)

«Θα μπορούσε, άραγε, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (σ.σ. ή δεύτερος πλουσιότερος εάν υπολογίσουμε και τον Μπερνάρ Αρνό) να παλέψει (σ.σ. κυριολεκτικά) με τον πλουσιότερο μιλένιαλ;» διερωτάται ο Guardian.

Ως φαίνεται… ναι, αν και ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Αν νομίζατε ότι ένας καυγάς σε κλουβί ανάμεσα σε δύο από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο ήταν απλώς ένα τραβηγμένο σοσιαλμιντιακό τέχνασμα, ξανασκεφτείτε το», γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times, αναφερόντας ότι ο αγώνας μπορεί όντως να γίνει στο Λας Βέγκας και να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. 

«Εγώ είμαι έτοιμος για έναν αγώνα σε κλουβί εάν είναι και εκείνος έτοιμος», έγραψε ο Μασκ στο Twitter, ρίχνοντας το μπαλάκι στην πλευρά του Ζούκερμπεργκ. «Στείλε μου την τοποθεσία (σ.σ. κι έρχομαι)», απάντησε ο Ζούκερμπεργκ μέσω Instagram, χρησιμοποιώντας τη φράση «Send Me Location» που αποτελεί αναφορά στον έτερο μεγάλο αστέρα του UFC, τον Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το μέρος που θα φιλοξενήσει έναν τέτοιο αγώνα; Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ελον Μασκ, ακόμη και το… Κολοσσαίο στη Ρώμη ή, πιο ρεαλιστικά, η αρένα όπου διεξάγονται οι αγώνες του UFC στο Λας Βέγκας

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτός ο αγώνας όντως θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μπλουζάκια («ZUCKERBERG VS MUSK», προς 40 δολάρια έκαστο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της UFC), αφίσες, προγνωστικά και… λοιπές προσφορές.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ως χομπίστας αθλητής του Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) που είναι, θα ήταν μάλλον το φαβορί για τη νίκη.

Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Facebook έχει ήδη πάρει μέρος σε αγώνες BJJ, αν και «αρχάριος» ακόμη ο ίδιος (έχει λευκή ζώνη). Προσφάτως μάλιστα ανέβασε κι ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο προπονείται με τον Αμερικανό πρωταθλητή της διοργάνωσης One (One Championship), Μάικι Μουσουμέτσι, ενώ στο πλευρό του Ζούκερμπεργκ δηλώνει έτοιμος να πάρει θέση και ο βετεράνος του UFC, Τζον Τζόουνς.

Από την άλλη πλευρά, ο Μασκ λέγεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει κι εκείνος να προετοιμάζεται… με προπονητή τον βετεράνο αθλητή Ζορζ Σεν Πιέρ (πρώην πρωταθλητή του UFC και νυν συμμετέχοντα στη σειρά διοργανώσεων Karate Combat).

Κι όμως, μια «μάχη σε κλουβί» μεταξύ Μασκ και Ζούκερμπεργκ δεν είναι απίθανο σενάριο-2
Ο Ελον Μασκ (δεξιά) μαζί με τον Ζορζ Σεν Πιέρ (δίπλα του στα δεξιά) Φωτ: @lexfridman / Twitter

Το σενάριο ηχεί κινηματογραφικό… υπερφίαλο… ματαιόδοξο αλλά και εμπορικά/επικοινωνιακά πολύτιμο συνάμα.

Δύο δισεκατομμυριούχοι αποφασίζουν να λύσουν τις όποιες διαφορές τους παλεύοντας σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση, ενώπιον ολόκληρης της υφηλίου. Εάν ο υπερπλούσιοι της υφηλίου άλλοτε περιόριζαν τις εκκεντρικότητές τους μεταξύ των VIP φίλων τους σε κλειστά πάρτι και εκδηλώσεις, πλέον – στην εποχή του ζην μέσω των social media, όταν οι εμπειρίες πρέπει να προβληθούν δημοσίως σε οθόνες για να βιωθούν – αυτές οι αυτοαναφορικές εκκεντρικότητες βγαίνουν προς τα έξω…  

Twitter Vs Threads 

Μέχρι στιγμής, βέβαια, το σενάριο του αγώνα Μασκ Vs Ζούκερμπεγκ παραμένει… σενάριο. Πίσω από αυτήν την κόντρα ωστόσο, κρύβεται και κάτι άλλο… πιο κυνικό και επιχειρηματικά μετρήσιμο.  

Το Twitter, από όταν το αγόρασε ο Μασκ τον Οκτώβριο του 2022 και έπειτα, διανύει κρίση. Αυτό θα έπρεπε να είναι πια προφανές σε όλους, του ιδίου του Μασκ συμπεριλαμβανομένου. Απολύσεις και παραιτήσεις εργαζομένων, έσοδα που μειώνονται, τεχνικά προβλήματα, παλινωδίες στη λήψη αποφάσεων και εικόνες σύγχυσης συνθέτουν την εικόνα που δίνει προς τα έξω πια το άλλοτε πανίσχυρο επικοινωνιακά Twitter.  

Εκεί όμως που ο Μασκ βλέπει προβλήματα, άλλοι βλέπουν ευκαιρίες. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν, εάν μπορούσαν, να «κλέψουν» από τον Μασκ το κοινό του Twitter. Μεταξύ αυτών είναι, ως φαίνεται, και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta (μητρικής των Facebook και Instagram) ο οποίος ετοιμάζεται να λανσάρει τη δική του – ανταγωνιστική προς το Twitter – microblogging υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, η εν λόγω υπηρεσία θα ονομάζεται Threads και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της αυτήν την Πέμπτη, 06 Ιουλίου, μέσα από την πλατφόρμα του Instagram ή μάλλον με εφαλτήριο την πλατφόρμα του Instagram.

Η Meta του Ζούκερμπεργκ έχει αποδείξει ότι είναι «καλή» στο να παίρνει στοιχεία που βρίσκει σε άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες και να τα επαναλανσάρει αναμορφωμένα υπό τη δική της ομπρέλα. Τα Stories του Instagram θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κόπια» του Snapchat και τα Reels «κόπια» του TikTok.

Η «μάχη» μεταξύ Threads και Twitter θα πάρει χρόνο. Αυτό είναι βέβαιο. Η «ζωντανή» μάχη μεταξύ Μασκ και Ζούκερμπεργκ από την άλλη πλευρά, θα κριθεί μέσα σε λίγα λεπτά… εάν γίνει… που δεν αποκλείεται.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή