Κόσοβο: Συγκρατημένη αισιοδοξία της Ε.Ε για αποκλιμάκωση

Κόσοβο: Συγκρατημένη αισιοδοξία της Ε.Ε για αποκλιμάκωση

H Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, μετά τις επαφές που είχε σήμερα στην Πρίστινα.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση και να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Ο κ. Λάιτσακ δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ότι η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου έδειξε να κατανοεί την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, με τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Κοσόβου σημειώνοντας ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση η λήψη μέτρων. Συμπλήρωσε επίσης ότι εάν διαπιστωθεί πως το Βελιγράδι δεν συνεργάζεται, θα ληφθούν μέτρα και κατά της Σερβίας.

«Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν έτοιμες κυρώσεις και για τη Σερβία, οι οποίες θα εφαρμοστούν εάν γίνει αντιληπτό ότι το Βελιγράδι δεν ενεργεί σύμφωνα με τα αιτήματα της ΕΕ. Αυτή είναι η απόφαση των κρατών μελών. […] Επιθυμία μου είναι να μην υπάρξουν κυρώσεις και τα δύο μέρη να βρεθούν στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν πώς θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο απεσταλμένος της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος IPA, όπως και τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής από την βοήθεια που προβλέπεται για τα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT