Χάος στο Σουδάν: Κατάρριψη αεροσκάφους των ενόπλων δυνάμεων

Χάος στο Σουδάν: Κατάρριψη αεροσκάφους των ενόπλων δυνάμεων

Το αεροπλάνο επιχειρούσε πάνω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ όταν επλήγη και κατέπεσε

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων καταρρίφθηκε την Τρίτη ενώ επιχειρούσε στους αιθέρες της πρωτεύουσας του Σουδάν, όπου οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί με βαρύ πυροβολικό συνεχίζουν να μαίνονται, ανέφεραν κάτοικοι του Χαρτούμ.

«Είδαμε τους χειριστές να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και να πέφτουν με αλεξίπτωτα καθώς το αεροσκάφος έκανε βουτιά προς το έδαφος», εξήγησε κάτοικος του βόρειου τμήματος της μεγαλούπολης.

Πηγή προσκείμενη στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αυτούς.

Οι RSF διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «τον πιλότο» του αφού προσεδαφίστηκε, ενώ κατηγόρησαν τον στρατό πως διαπράττει «σφαγές» στην περιοχή του Χαρτούμ.

Χάος χωρίς τέλος

Την 15η Απριλίου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto αρχηγό του κράτους του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των RSF υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, τον υπαρχηγό της χούντας που μεταμορφώθηκε σε ορκισμένο εχθρό του πρώτου.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,8 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν είτε σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή σε πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Κάτοικος της Ομντουρμάν, πόλης βορείως της πρωτεύουσας, έκανε λόγο την Τρίτη για «σφοδρές μάχες με τη χρήση όπλων διαφόρων τύπων». Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν «αεροπορικά πλήγματα» κοντά «στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης», εναντίον του οποίου οι RSF εξαπέλυσαν έφοδο αυτή την εβδομάδα.

Στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, κάτοικοι ανέφεραν πως επίσης μαίνονταν μάχες με πολυβόλα.

Ο στρατός εξάλλου χρησιμοποίησε «ρουκέτες και βαρύ πυροβολικό» για να πλήξει βάσεις των RSF στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε αυτόπτης μάρτυρας. Σπίτια υπέστησαν ζημιές και πολίτες διακομίστηκαν εσπευσμένα σε ένα από τα λιγοστά νοσοκομεία που παραμένουν σε λειτουργία, συμπλήρωσε άλλος.

Στο Χαρτούμ, όπως και στη δυτική αχανή περιοχή του Νταρφούρ, οι εχθροπραξίες μαίνονται σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι δρόμοι είναι σπαρμένοι πτώματα και σπίτια χτυπήθηκαν επανειλημμένα από πυραύλους και οβίδες, καταγγέλλουν πολίτες.

Οι κάτοικοι, σε διασταυρούμενα πυρά, έχουν βρεθεί ταυτόχρονα αντιμέτωποι με φοβερές ελλείψεις –τρεχούμενου νερού, τροφίμων, ρεύματος, φαρμάκων…– τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT