Τουρκία: Αρχηγικό μανιφέστο Ιμάμογλου – «Η αντιπολίτευση απέτυχε»

Τουρκία: Αρχηγικό μανιφέστο Ιμάμογλου – «Η αντιπολίτευση απέτυχε»

Μανιφέστο αλλαγής της τουρκικής πολιτικής αποκάλεσε την παρέμβασή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μανιφέστο αλλαγής της τουρκικής πολιτικής αποκάλεσε την παρέμβασή του την Τρίτη ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τονίζοντας την αποτυχία της τουρκικής αντιπολίτευσης να ορθώσει πειστικό λόγο κατά των Ισλαμιστών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου και να ανασυνταχθεί επαρκώς για να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Το μανιφέστο αυτό, που δημοσιεύεται σε νέα ιστοσελίδα-έπαλξη του νέου ξεκινήματος που φαίνεται να κάνει ο δημοφιλής δήμαρχος, τονίζει τις προσδοκίες της τουρκικής κοινωνίας από την αντιπολίτευση για αλλαγή.

«Στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, η εθνική κυριαρχία έχει αποδυναμωθεί, το κράτος και η δημοκρατία έχουν εκφυλιστεί, ο λαός έχει φτωχύνει και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη έχει χαθεί. Αφενός, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να γίνει μόνιμη αυτή η κατάσταση, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση, και να βαθύνει η κοινωνική πόλωση, αφετέρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δομή αντιπολίτευσης που δεν κατάφερε να γίνει αποτελεσματική εναλλακτική στην εξουσία», αναφέρει ο κ. Ιμάμογλου στην ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα iktidaricindegisim.org, όπου πάντως δεν αναφέρεται το όνομά του – ο ίδιος όμως φρόντισε για την αναπαραγωγή του περιεχομένου της στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στέλνοντας ευθείες βολές κατά της ηγεσίας της τουρκικής αντιπολίτευσης, που υποστήριξε τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο πρόεδρο έναντι του κ. Ερντογάν, ο δήμαρχος της Πόλης γράφει ότι «στις εκλογές χάθηκε η ευκαιρία της Τουρκίας για αλλαγή. Το αίτημα αλλαγής των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί. Η εμπιστοσύνη και η ελπίδα για αλλαγή του καθεστώτος δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν».

«Οπως δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να κατηγορήσουμε τους ψηφοφόρους για αυτή τη μεγάλη ήττα, δεν μπορούμε να κάνουμε ορθές αξιολογήσεις για το μέλλον χωρίς να αποδεχθούμε αυτό το ξεκάθαρο γεγονός που βλέπει κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για το μέλλον του και να αντιμετωπίσει τους λόγους της ήττας», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι «για να αναπτυχθεί η χώρα μας με βιώσιμο τρόπο, για να φτάσουν οι πολίτες μας στο σημείο που τους αξίζει στον αγώνα για ευημερία και πολιτισμό και για να μετατραπεί το κράτος μας σε ένα δίκαιο και δημοκρατικό κράτος, πρέπει να αλλάξουμε ως δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αυτή να μετατραπεί σε μια πολύ ισχυρή εναλλακτική. Γιατί, καθώς μπαίνουμε στον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας μας, με το να αφήσουμε τους πολίτες στο έλεος της κυβέρνησης θα δημιουργήσουμε ανεπανόρθωτους κινδύνους».

Απευθύνοντας στους πολίτες πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικασία αναμόρφωσης της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ιμάμογλου γράφει ότι «το κλειδί για την αλλαγή στην αντιπολίτευση είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, μια αποφασιστική βούληση για αλλαγή που θα ξεκινήσει στο CHP. Στο βαθμό που θα καταφέρει να αμφισβητήσει τις πολιτικές συμπεριφορές και να θεσμοποιήσει την εσωκομματική δημοκρατία, θα αποκαλύψει τη βούληση να ανανεώσει την αντιπολίτευση και να διευρύνει το αντιπολιτευτικό σύμπαν».

Με πληροφορίες από NTV

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή