FT: Ο Σι είχε προειδοποιήσει διά ζώσης τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά

FT: Ο Σι είχε προειδοποιήσει διά ζώσης τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε προειδοποιήσει προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πληροφορίες δυτικών και Κινέζων αξιωματούχων.

Η προειδοποίηση είχε διατυπωθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στη Μόσχα, τον Μάρτιο, και έκτοτε Kινέζοι αξιωματούχοι διεκδικούν, σε ιδιωτικές συνομιλίες, τα εύσημα για το γεγονός ότι το Πεκίνο έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο να αποφύγει τις κεκαλυμμένες απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι μια σημαντική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών από τον παρανοϊκό Ρώσο τρομοκράτη», έγραψε στο Telegram ο Αντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

H αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση τέτοιων όπλων υπήρξε κομβική για την Κίνα στην εκστρατεία αποκατάστασης των σχέσεών της με την Ευρώπη, σημείωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, δεδομένου του ότι η μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε τη Ρωσία και τη στενή σύμμαχό της, Κίνα, απέναντι από τις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. 

H Κίνα αντιτίθεται σταθερά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, θέση επανειλημμένως εκπεφρασμένη δημοσίως. Παρ’ όλα αυτά, πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα αυτής της αντίθεσης λόγω της στενής συνεργασίας Σι και Πούτιν. 

Η προειδοποίηση Σι, ωστόσο, έδωσε ελπίδες ακόμη και στους αμφισβητίες ότι η Κίνα στηρίζει στην πράξη και πίσω από κλειστές πόρτες τη δημόσια ρητορική της, γράφουν οι FT.

«Αποδίδουμε τα εύσημα στους Κινέζους καθώς έστειλαν ένα μήνυμα σε κάθε επίπεδο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης. 

Πηγή: Financial Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT